Toplum nezdinde lenf bezlerinin sağlığa etkisi merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücut muayene amaçlı yoklandığında fark edilen bezler, tedirginlik yaratmaktadır. Medical Point Gaziantep Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Gül, boyun lenf bezleri, vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan lenfatik sistem (Akkan) adlı bağışıklık sisteminin bir parçası olduğunu söyledi.
Boyunda yüzeysel ya da derinlemesine olmak üzere yaklaşık 200-300 kadar lenf bezi olabileceğini söyleyen Gül, lenf bezlerinin genelde; boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşabildiğinin altını çizdi. Lenf bezlerinin birçok hastalığının göstergesi olabileceğini aktaran Gül, boyundaki lenf bezelerinin lenf kanseri (Lenfoma) olarak karşımıza çıkabileceği gibi ağız, boğaz, gırtlak ve tiroid kanserleri de boyundaki bezelere yayılarak boyunda kitle şeklinde açığa çıkabileceğini sözlerine ekledi. Kesin sonuca ulaşmak için uzman doktor muayenesinden geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Ele gelen bezler konusunda yersiz bir endişeye kapılmaması gerektiğini söyleyen Gül, boyunda ele gelen bezlerin birçok sebebi olabileceğinin hatırlatmasında bulunarak şunları ifade etti: "Çünkü solunum yolu enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, tükürük bezi taşları ya da enfeksiyonları da buradaki bezelerde geçici büyüme yapabilir. Ancak birkaç haftadan uzun süren, küçülmeyen hatta büyüyen boyun kitleleri Kanser için şüphelidir. Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri öyküsü olan ve yoğun sigara, alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda ayırıcı tanı için, hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır."