Maryland Üniversitesi'nde görev alan bvir grup bilim insanı ahşap yapıya sahip olan bir objeyi cam gibi şeffaf bir hale getirmeyi başardı. ahşapdan üretilen bu cam gibi olan malzeme üstelik gerçek camdan daha şeffaf ve yalıtım konusunda çok daha iyi olduğu belirtildi.
Bu aşamalar da farklı ve yeni materyallerinde üretildiği açıklandı.
Araştırmacılara göre selüloz ve ligin adında 2 temel bileşen bulunuyor. Bunlardan ligin, ahşaba bildiğimiz kahverengi rengini veren ve opaklığı yaratan madde olarak biliniyor. İlk aşamada da araştırmacılar, ahşabı beyaz renkli bir ara forma dönüştürdü.
Yeni ürettikleri bu cam ileride pencere camı olarak da kullanılabilecek.
Şeffaf ahşap
İlk olarak 1 metre uzunluğunda ve 1 milimetre kalınlığında bir ahşap materyal, hidrojen peroksit çözeltisi içine batırıldı ve sıradan bir boya fırçası kullanılarak fırçalandı. Ardından da Güneş ışığı altında ya da ultraviyole lambası altında 1 saat bekletilen ahşap beyaz bir renk aldı.
Rengi değişmiş olan ahşap, bir sonraki aşamada epoksi adı verilen sert ve şeffaf bir yapıştırıcı ile dolduruldu. Bu işlemin sonucu olarak ortaya çıkan ürün, ışığı yüzde 90 oranda geçiren, şeffaf ve sağlam bir ürün oldu.
Ahşabı şeffaflaştırmak kolaylaştı
Aslında bu çalışma, şeffaf ahşap elde etmek için yapılan ilk çalışma değil. Daha önceki çalışmalarda liginin çıkarılması için tehlikeli kimyasallar ve yüksek sıcaklıklar kullanılıyordu. Bu sürecin sonunda ise ürün çok daha pahalı ve kırılgan olmak gibi sorunlara sahipti.