Borsalarda ‘Kara Pazartesi’: 37 yıl sonra ilk kez bu kadar değer kaybetti

Piyasalar, Orta Doğu’da artan gerilim ve ABD’den gelen verilerle adeta ‘Kara Pazartesi’ yaşadı. Japonya borsası 37 yıl sonra ilk defa yüzde 13 değer kaybederken Borsa İstanbul’da da yaşanan sert düşüş sebebiyle işlemlere iki defa ara verildi. Bitcoin ise 50 bin doların altına kadar geriledi.

06.08.2024-10:10 - (Son Güncelleme: 06.08.2024-10:10) Borsalarda ‘Kara Pazartesi’: 37 yıl sonra ilk kez bu kadar değer kaybetti

Piyasalarda dün büyük bir deprem yaşandı. Piyasalarda kara pazartesi yaşandı. ABD'de cuma günü açıklanan istihdam verisi, piyasaları derinden etkiledi. Temmuz ayında beklenen 175 bin kişilik istihdam artışı yerine sadece 114 bin kişilik artış kaydedildi. Bu durum, ekonomide durgunluk endişelerini beraberinde getirdi. Ortadoğu'daki son gelişmeler de bu endişeleri artırdı.

Kara Pazartesi piyasaları alt üst etti

NTV’de yer alan habere göre; Cuma günü küresel piyasalarda sert satış baskısı yaşanırken, yeni haftanın ilk işlem gününde kayıplar daha da arttı. Japonya borsası, 1987'den bu yana en kötü gününü yaşadı. Nikkei 225 endeksindeki kayıp yüzde 13'ü bulurken, Güney Kore borsası yüzde 10 değer kaybetti.

Borsa İstanbul iki defa işlem kesti

Dünya borsalarındaki bu sert düşüşler, Türkiye'yi de etkiledi. Borsa İstanbul yüzde 6,72 değer kaybıyla açıldı ve seans başlamadan önce devre kesici uygulandı. İşlemlerin başlamasının ardından düşüş yüzde 7'ye ulaştı ve devre kesici ikinci kez devreye girdi. Küresel ekonomide riskin artmasıyla dolar kuru da 33 lira 40 kuruş seviyesini test etti.

Borsalarda ‘Kara Pazartesi’: 37 yıl sonra ilk kez bu kadar değer kaybetti

Kripto paralarda yüzde 15’e yakın kayıp var

Kripto paralar da bu düşüşten etkilendi. Bitcoin ve Ethereum yüzde 15'e yakın değer kaybetti. Bitcoin, şubat ayından bu yana ilk kez 50 bin doların altına indi. Durgunluk endişeleri, petrolde talebin düşeceği tahminlerine yol açtı. Brent petrol, yeni haftada yüzde 3 kayıpla 76 dolara geriledi.

Her yükselişin bir de düşüşü vardır

Ekonomist Taner Özarslan, NTV'ye yaptığı değerlendirmede, "Enflasyonun artık eskisi kadar güçlü olmadığını ama faizlerin hala yüksek olduğunu ve bu durumun resesyona yol açabileceğini görmeye başladık," dedi. Temmuz ayı itibarıyla kripto paralar ve altında her şeyin zirve seviyesinde olduğunu hatırlatan Özarslan, "Her zaman yükselişin bir düşüşü vardır," ifadelerini kullandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal