Boris johnson, öldürülen osmanlı imparatorluğu'nun son dahiliye nazırı (içişleri bakanı) ali kemal'in torunu stanley johnson'ın oğludur. peki ingiltere yeni başbakanı boris johnson türk mü dedesi ali kemal kimdir?
Boris johnson, öldürülen osmanlı imparatorluğu'nun son dahiliye nazırı (içişleri bakanı) ali kemal'in torunu stanley johnson'ın oğludur. peki ingiltere yeni başbakanı boris johnson türk mü dedesi ali kemal kimdir?
Asıl adı ali rıza olan ali kemal, namık kemal'e olan hayranlığı sebebiyle eğitim döneminde bu ismi aldı. ali kemal, 1867'de istanbul'da dünyaya geldi. yabancı dilini geliştirmek için 1886 yılında fransa'ya giden ali kemal, ertesi sene paris'ten isviçre'nin cenevre şehrinde geçti. 1888'de de istanbul'a döndü. avrupa'daki özgürlükçü akımların etkisinde kalan ali kemal, istanbul'da bir dernek kurdu. kurduğu öğrenci derneğinin kapatılmasından sonra yeni bir dernek kurmaya kalkınca bu defa tutuklandı ve 9 ay hapis yattı. 1889 yılında ise tahliye edildikten sonra halep'e sürgün edildi.
Halep'te yaşadığı zamanlarda halep idadisi'nde (lise) türk dili ve osmanlı edebiyatı hocalığı yaptı ise de buradaki durgun hayata dayanamayarak 1895'te izinsiz olarak istanbul'a döndü. geldiğinin fark edilmesi üzerine tekrardan sürgün edildi. bu karar üzerine 1884 yılında tekrar, jön türkler'in karargahı haline gelen paris'e gitti.
Paris'te kaldığı dönemde jön türkler ile ıı. abdülhamit arasında bir tür arabulucu bir çizgi izlemeye çalıştı. mizancı murat'ın jön türk hareketinden ayrılmasından sonra ali kemal de bu hareketle bağlarını bitirdi.
hüseyin cahit ile polemikleri
Ali kemal, paris'te öğrencilik de yaptı. siyasal bilgiler alanında eğitim görürken bir taraftan da gazetecilik yaptı. istanbul'da o zamanalrda en etkin gazetelerden biri olan ikdam gazetesine paris izlenimlerini anlatan batı kültürünü yansıtan yazılar ve çeviriler gönderdi. hüseyin cahit, ikdam'da kendi röportajlarıymış gibi kaleme aldığı bazı yazılarının fransız basınından çeviri olduğunu ortaya çıkardı. bu olay ali kemal ile hüseyin cahit arasında seneler boyu sürecek bir polemiğe neden oldu.
brüksel elçiliğinde görevlendirildi
1897 senesinde brüksel elçiliği ikinci kâtipliğine atandı. ittihatçılardan çekindiği için istanbul'a geri dönemiyordu. 1899 yılında siyasal bilgiler diplomasını almasının ardından ıı. meşrutiyet'in ilanına kadar mısır'da yaşadı. 1903 senesinde yaz tatili için gittiği londra'da winifre brun isimli bir ingiliz hanımla evlendi. bu evliliğinden selma adında bir kız, osman adında bir erkek çocuğu dünyaya geldi. oğlunun doğumunun hemen ardından eşini kaybetti. ıı. meşrutiyet'in ilanından bir gün önce istanbul'a geri döndü.
31 mart olayındaki rolü
İkdam gazetesinin başyazarlığı görevine gelen ali kemal, bir tarafdan da darülfünun'da (istanbul üniversitesi) edebiyat fakültesi'nde siyasi tarih dersleri verdi. ilk siyasi partilerden birisi olan osmanlı ahrar fırkası'na girdi. ali kemal'in istanbul'a döner dönmez padişahın huzuruna çıktığı, padişah ıı. abdülhamit'in iltifatlarını ve verdiği paraları kabul ettiği biliniyor. bu durum ittihatçıların büyük tepkisine sebep oldu. o da yeni eleştiri hedefini ittihat ve terakki cemiyeti olarak belirledi. başyazarı olduğu ikdam gazetesinde cemiyet'e karşı ağır eleştiriler içeren yazılar kaleme aldı.
Kemal tahir 1969'daki kurt kanunu kitabında boris johnson'dan bahsetmiş
Kemal tahir 1969 yılında boris johnson'dan şu şekilde bahsediyor: "...hiç belli olmaz. güçlerini yüz yıllar boyu yitirmemeleri, sırasında sinmeyi bilmelerindendir. baskı çok sert geldi mi, hiç direnmezler. dünya ölümlü, insanoğlu ölecek değil mi er geç? ha biraz önce, ha biraz sonra... elverir ki, locaların gücü silinmesin büsbütün... babasına yapamadıkları yardımı oğluna yaparlar. gerçekten de yaparlar. sözgelimi, ali kemal masondu. kurtarmadılar. oğlunu ilerde çok önemli bir makama çıkmış görürsen hiç şaşırma..."