Bipolar türleri arasında yer alan borderline kişilik bozukluğu her yüz kişiden 2’sinde görülmektedir. Erişkinlik döneminde kendini belli etmeye başlayan Borderline kişilik bozukluğu nedir? Borderline kişilik bozukluğu belirtileri neler? Gibi en çok merak edilenleri sizin için haberimizde bir araya getirdik.
Bir kişilik bozukluğu rahatsızlığı olan borderline, oldukça yaygın görülen psikolojik hastalıklardan biri. En yaygın belirtisi öfke ve saldırganlıktır. Borderline kişilik bozukluğu olan insanların davranışlarını bu iki duygu yönlendirir. İntihar riskinin fazla olduğu bordeline kişilik bozukluğu oldukça önemli bir rahatsızlıktır.
Topluda her yüz kişinden ikisinde görülen borderline kişilik bozukluğu, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. En ayırt edici özelliklerinin arasında ise çökkün, tutarsız, değişken, saldırgan ve şiddete eğilimli olmaları yer alır. Oldukça önemli bir psikolojik rahatsızlık olan borerline hastalığını saptamak oldukça önemlidir.
Gerçek ya da hayali bir terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba harcamak Karşısındakileri aşırı büyütüp, göklere çıkarma ve aşırı değersizleştirip, gözden düşürerek, yerin dibine sokma gibi başkalarına aşırı değer, değersizlik verme ile giden tutarsız ilişkiler.
Kimlik karmaşası denilen kendini algılayışında, önem verilen kültürel- ahlaki değer anlayışında değişkenlikler. Kendine zarar verme olasılığı fazla olan, iki ya da daha çok durumda sonunu düşünmeden, aniden yapılan eylemler (aniden çok para harcama, madde kullanımı, hızlı ve tehlikeli araç kullanma, birden aşırı yemek yeme, önceden düşünülmeyen uygunsuz cinsel davranışlar).
Yineleyen bir şekilde intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendi kendine zarar verme (bıçak, jilet vs. ile kendi cildini kesme, sigara ile kafayı yakma). Duygu durumunda aşırı tepkililiğe bağlı olarak sürekli duygusal değişkenlik hali (saatler içinde değişen sürelerde birbirini izleyen öfkelilik, üzüntü, kaygı, sevinç dönemleri)
Kişinin kendisini sürekli olarak boşlukta hissetmesi. Öfkeye hakim olamama (sık sık kavgalara karışma, yüksek sesle hakaret, çığlık atma).
Stresle ilişkili, gelip geçici, kendine kötülük yapılacağı düşünceleri ya da dissosiyatif belirtiler. Bu belirtilerden en az 5 tanesini taşıyorsanız mutlaka uzman yardımı almalısınız.