Bolivya’da ordudan darbe girişimi: Askerler başkanlık sarayını bastı

Bolivya ordusu, yeni komutan Jose Wilson Sanchez’in emriyle hükümete darbe girişiminde bulundu. Başkanlık sarayını basan askerler bir süre sonra geri çekildi.

27.06.2024-10:05 - (Son Güncelleme: 27.06.2024-17:14) Bolivya’da ordudan darbe girişimi: Askerler başkanlık sarayını bastı

Bolivya'nın başkenti La Paz'da zırhlı araçlar ve silahlı birlikler gün içinde şehrin merkezine girdi. Devlet Başkanı Luis Arce, Sosyal Medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu birliklerin düzensiz ordu unsurları olduğunu ve "darbe girişiminde" bulunduklarını ifade etti. Arce, demokrasiye saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak bu girişimi sert bir şekilde kınadı.

Halktan demokrasiye sahip çıkma çağrısı

AA’da yer alan habere göre; Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını belirtti. Morales, "Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00'te acil toplantı çağrısında bulundu. Tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Devlet Başkanı Arce, halka sakin olmaları çağrısında bulunarak, "Bolivya'nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir" dedi. Arce, ayrıca hükümetini destekleyen ülkelere teşekkür etti ve demokrasiyi savunan belediye başkanları, valiler ve polis müdürlerine minnettar olduğunu belirtti.

Bolivya’da ordudan darbe girişimi: Askerler başkanlık sarayını bastı

Askeri kalkışma ve sonrası

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, askeri zırhlı aracın başkent La Paz'daki hükümet sarayına zorla girmeye çalıştığı görüldü. La Paz Belediye Başkanı Arias, Plaza Murillo Meydanı'nda halk ve basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Arias, "Ben kurşunlardan korkmuyorum, insanların yaralanmasından endişe ediyorum" dedi ve askeri kalkışmayı dehşetle karşıladığını ifade etti.

Yeni ordu komutanı Sanchez, askeri kalkışmayı kınayarak tüm askerlere ve personele birliklerine dönmeleri emrini verdi. Sanchez, "Cadde ve meydanlardaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum" dedi ve demokrasi dışı eylemlere izin vermeyeceğini belirtti.

Basında çıkan haberlerde, askeri kalkışmanın 25 Haziran'da görevden alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın öncülüğünde yapıldığı iddia edildi. Zuniga'nın başını çektiği askerlerin hükümet sarayını ele geçirerek yeni bir bakanlar kurulu oluşturmaya çalıştığı belirtildi. Zuniga'nın, eski Devlet Başkanı Evo Morales'in adaylığına karşı çıkması nedeniyle rahatsızlık duyduğu ve hükümete bu durumu ilettiği öne sürüldü.

Eski komutan gözaltına alındı

Darbe girişiminin başını çeken eski komutan Zuniga gözaltına alındı. Zuniga, Genelkurmay Başkanlığı karargahından çıktıktan sonra gözaltına alındı ve ardından polis aracıyla savcılığa götürüldü. Başsavcılık, darbe girişimi iddiaları ve yaşanan olaylara ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Devlet Başkanı Arce, hükümet sarayının balkonundan yaptığı konuşmada, "Tüm Bolivyalılar olarak tüm darbe girişimlerini bozguna uğratacağız" dedi. Arce, demokrasiye gösterilen duyarlılık nedeniyle halka teşekkür ederek, "Kazandığımız demokrasiyi hiç kimse elimizden alamaz" diye konuştu. Arce, Bolivya halkının demokrasi çağrısını yanıtsız bırakmadığını ve hep birlikte karşı durduklarını belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal