Bölgeye huzur geliyor! Rus Barış Gücü geri çekiliyor!

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 2. Karabağ Savaşı'nın ardından Dağlık Karabağ'a yerleştirilen Rus Barış Gücü'nün bölgeden tamamen çekildiğini duyurdu.

12.06.2024-16:38 - (Son Güncelleme: 12.06.2024-16:51) Bölgeye huzur geliyor! Rus Barış Gücü geri çekiliyor!

Bakanlık açıklamasında, Rus Barış Gücü'ne ait personel ve araçların bölgeyi terk ettiği ve Azerbaycan bayrağının Hocalı Havalimanı önünde göndere çekildiği belirtildi.

Rus barış güçleri, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından 10 Kasım 2020'de İlham Aliyev, Vladimir Putin ve Nikol Paşinyan arasında imzalanan üçlü bildiri çerçevesinde Dağlık Karabağ'a konuşlandırılmıştı.

Anlaşma kapsamında Ermenistan, bölgedeki tüm yerleşim yerlerinden çekilecek; Rus Barış Gücü de koordinasyonu sağlayacaktı. Birlik aynı zamanda, Dağlık Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerlerin ve Laçın Koridoru diye bilinen Hankendi-Laçın yolunun güvenliğini sağlayacaktı. Bu bağlamda, Rus barış güçlerinin 2025 yılına kadar bölgede kalmasına karar kılınmıştı. Ancak anlaşmadan sonra Erivan yönetimi sözlerini tutmadı ve bölgede zaman zaman olaylar da yaşandı. Ermenistan'ın diretmesi sonrası, Azerbaycan ordusu 2023 yılında Dağlık Karabağ'a tam kapsamlı bir "Yıldırım Harekatı" başlattı ve Dağlık Karabağ'ın tamamını birkaç gün içinde ele geçirmişti. Bölgenin tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmesi sonrası Rus Barış Gücü de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla tamamen çekilme kararı almıştı.

Karabağ'daki Türk-Rus Ortak Merkezi Görevinin Tamamlanması

Anlaşma gereği, Rus Barış Gücü Dağlık Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerlerin ve Hankendi-Laçın yolunun güvenliğini sağlamakla görevliydi. Ancak bölgenin tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmesiyle birlikte Rus Barış Gücü, Putin'in talimatıyla çekilme kararı aldı.

Bu çekilme sonrası bölgedeki güvenlik durumu yakından izlenmeye devam edecek ve Azerbaycan'ın kontrolündeki Karabağ'da istikrarın sağlanması için çabalara devam edilecek.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal