Bölgede hareketlilik arttı: ABD'nin bombardıman uçakları İsrail’e geldi

ABD’nin Ürdün’deki üssüne insansız hava araçları (İHA) ile yapılan saldırıların ardından Pentagon, 9 adet B-52 tipi bombardıman uçağını İsrail’e ve bölgedeki uçak gemilerine indirdi. İşte detaylar…

30.01.2024-09:31 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-17:23)

İran destekli ‘’İslami Direniş’’ adındaki bir örgüt tarafından ABD’nin Ürdün’de bulunan ‘Kule 22’ üssüne düzenlediği İHA saldırısı sonucunda 3 ABD askeri hayatını kaybetti, 8’i ağır olmak üzere 34 asker ise yaralanmıştı.

Olay, 1953'te sona eren Kore Savaşı sonrasında ABD Kara Kuvvetleri'nin en ağır kayıp verdiği hava saldırısı olarak tarihe geçti. ABD Başkanı Joe Biden, misilleme sözü vermesine rağmen Cumhuriyetçilerin "Tahran'ı vur" ve Demokratların "Çatışmayı körükleme" baskısı altında kaldı.

CENTCOM’dan saldırı açıklaması

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Ürdün'deki Savunma Ağı'ndaki saldırıda yaralanan 8 personelin daha üst düzey bakım için Irak'a tahliye edildiğini duyurdu. Açıklamada, saldırının DEAŞ'ın kalıcı olarak yenilgiye uğratılması için koalisyona destek veren ABD Ordusu ve Hava Kuvvetleri personeline yönelik olduğu belirtildi. Saldırının, Orta Doğu'dan çekilme baskılarının arttığı bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Biden’a Tahran’ı vur baskısı

ABD'deki Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham, John Cornyn ve Tom Cotton, sosyal medya üzerinden İran'a yönelik sert açıklamalarda bulundu. Graham, X platformunda yaptığı paylaşımlarda, Joe Biden yönetiminin İran politikasını "başarısız" olarak nitelendirerek, "İran rejimi sadece güçle durdurulabilir" ifadesini kullandı. Cornyn, X üzerinden "Tahran'ı hedef alın" mesajını paylaşırken, Cotton ise "İran'a karşı güçlü bir askeri cevap gerekiyor" açıklamasında bulundu.

ABD Bombardıman Uçağı

Bombardıman uçakları İsrail’e iniş yaptı

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre; Saldırı sonrası ABD, 9 adet B-52 model bombardıman uçağını Güney Kaliforniya üssünden bölgeye sevk etti. Bu uçaklardan 3'ü İsrail'e gitmek üzere hareket ederken, diğer 6 uçak ise bölgede faaliyet gösteren uçak gemilerine iniş yaptı.

ABD’nin Orta Doğu’daki istihbarat üssüydü

ABD'ye ait bir insansız hava aracına yönelik saldırı, stratejik bir konumda bulunan Ürdün sınırları içindeki Kule 22 üssünde meydana geldi. 

Bu üs, Suriye sınırındaki Tenef Üssü'ne çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Ürdün'ün en kuzeydoğu ucunda, Suriye ile Irak sınırında yer alan Kule 22, stratejik bir öneme sahiptir. Ürdün'deki bu ABD üssü, Tenef'teki bazı muhaliflere lojistik destek sağlamak ve bölgedeki İran faaliyetlerine karşı koymak amacıyla kullanılmaktadır. Üs, yüzlerce ABD askeri, saldırı, nakliye ve eğitim helikopterleri ile zırhlı askeri araçları barındırmaktadır. ABD'nin Tenef Üssü'nde, İran'ın bölgedeki askeri faaliyetlerini sınırlamaya yönelik istihbarat çalışmaları yürüttüğü bilinmektedir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal