Vücudumuzun en önemli organlarından biri olan böbrek dikkat edilmediği takdirde sessizce ilerleyen hastalıklar ile yorgun düşebilir.
Böbreği ve dolayısıyla vücudumuzu bekleyen risklere karşı korunaklı olmakta fayda var.
Sessizce ilerleyen böbrek rahatsızlıkları son aşamaya gelene kadar belirti göstermez. erken teşhis için belirli aralıklarla kan ve idrar tahlili yaptırmak gerekir.nefroloji bölümü'nden uz. dr. funda yalçın, kronik böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlıklar ve alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.
1. diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı gelir. kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları olumsuz anlamda etkilemektedir.
Kontrol edilemeyen kan şekeri böbreklerdeki küçük damarlarının hasar görmesine yol açarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olmaktadır.
2. böbrekleriniz için tansiyonunuzu kontrol altında tutun kalp ve beyin gibi böbrek damarlarını da etkileyen yüksek tansiyon, kılcal damarların hasar görmesine ve böbreklerin küçülmesine neden olabilmektedir. yüksek tansiyon sonucu böbrek yetmezliği gelişebildiği gibi tersine bir ilişki de mevcuttur.
3. böbreklerinizi iltihaba karşı koruyun pembe veya köpüklü idrar, yüz, el ve ayaklarda şişlik, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler veren böbrek iltihabı zamanında ve doğru tedavi edilmezse böbrek yetmezliği kaçınılmaz hale gelir.
4. genetik yatkınlığınız varsa daha dikkatli olun kalıtımsal bir rahatsızlık olan polikistik böbrek hastalığı, sıvı dolu kistlerin oluşmasına neden olarak böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyen polikistik böbrek hastalığı, kist sayısının çokluğuna göre ağrı, kanlı idrar yapma, böbrek taşı oluşumu, hipertansiyon gibi farklı belirtiler verebilmektedir.
5. akdeniz ateşi böbrek yetmezliğine neden olabilir amiloidoz hastalığı kalp, karaciğer, sinir sistemi, mide ve bağırsağı etkilediği gibi böbrek yetmezliğine de yol açabilmektedir. bir sebebe bağlı olmadan gelişen amiloidoz, ailevi akdeniz ateşi gibi uzun süreli enfeksiyonlardan sonra da ortaya çıkabilir. böbrek yetmezliğinde %2 orana sahip olan amiloidoz hastalığında, altta yatan rahatsızlığa yönelik tedaviler uygulanır.