Böbrek Enfeksiyonu (Pyelonefrit)

Özellikle sırt bölgesinde ağrı, mide bulantısı, ateş, sık aralıklarla idrara çıkma gibi şikayetlerle ortaya çıkan bir rahatsızlık olan böbrek enfeksiyonu belirtileri ve tedavi yöntemleri ile bilinmesi gereken hastalıklardan biridir.

30.07.2020-10:26 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-10:24) Böbrek Enfeksiyonu (Pyelonefrit)

Böbrek enfeksiyonu, idrar yollarında yaşanan bakterilenme sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bakteriler bir veya iki böbreğe birden bulaşabilirler. Tıbbi müdahale gerektiren bir hastalıktır. İdrar yolları veya mesanenin yapısını bozan bir seyir gösterirse hastaneye yatış gerektirebilen bu hastalık genellikle evden de tedavi edilebilir.

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek enfeksiyonu olan kişiler, çoğu zaman kendilerini çok hasta gibi hissederler. Pek çok belirti genellikle bu rahatsızlıkta bir arada görülmektedir.

- Ateşlenme

- Titreme

- Karında veya belde veya sırtta ağrı

- Mide bulantısı

- Kusma

- İshal

- Sık idrara çıkma ihtiyacı

- İdrarda renk değişimi

- İdrar boşaltımı sırasında acı duyma

- İştah kaybı

Böbrek Enfeksiyonu Tanı Yöntemleri

Normal bir idrar, steril bir yapıda olur. Bakteri, virüs veya mantar barındırmaz. Bazen, özellikle sindirim sisteminde yer alan bakterilerin idrar yoluna girmeleri ve burada çoğalmaları ile idrar yolu enfeksiyonu başlar ve böbreklere bulaşır. Bazı enfeksiyonlar ise cinsel yolla bulaşmaktadır. Tam olarak tanı koyabilmek için uygulanan yöntemler şunlardır:

1- İdrar Tahlili

İdrardaki kanamaları, bakterileri tespit etmek için bu yönteme başvurulur.

2- İdrar Kültürü

Bu yöntem ile enfeksiyona neden olan mantarlar, bakteriler tespit edilir ve uygun tedavi belirlenir.

Böbrek Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

1- Antibiyotik Kullanımı

Genellikle böbrek enfeksiyonu için en çok kullanılan yöntemdir. Bakteri türünün belirlenmesi ile kullanılacak antibiyotiğe de karar verilerek tedavi süreci başlatılır.

2- Hastanede Tedavi

Eğer böbrek enfeksiyonu ciddi bir boyuta geldiyse, antibiyotik kullanımı yeterli olmayabilir. Bu durumda, hastanın hastane ortamında tedavi görmesi daha uygundur. Antibiyotikler damardan verilerek hasta bir süre gözlemlenir.

3- Böbreklere Sıcak Su Torbası Koymak

Evden tedavi yöntemlerinde en sık kullanılan uygulama budur. Kasık, kalça, sırt bölgelerinde yaşanması muhtemel ağrıların azaltılmasında, bölgeye sıcak uygulamak işe yaramaktadır.

4- Sık Sık Su Tüketmek

Yeterli oranda su içmek pek çok hastalığı önlediği gibi, böbrek enfeksiyonu için de iyi bir yöntemdir. Enfeksiyona neden olan bakteri ve mikroplar vücuttan bol bol su içme yolu ile daha çabuk atılmaktadır.

5- Aloe Vera Suyu

Aloe Vera bitkisi hem bakteriyel hem de virüslere bağlı enfeksiyonları önleyen bitkilerden biridir. Günde iki su bardağı aloe vera tüketerek böbreklerinizi temizleyebilir, idrar yolunda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz.

6- Yaban Mersini Suyu

Yaban mersini suyu, şekeriz olarak tüketildiğinde böbrek enfeksiyonu tedavisi için oldukça etkili olmaktadır. Yaban mersini suyu, bakterilerin çoğalmasını ve gelişimini engellemesi ile enfeksiyona yol açan etkenleri yok etmek için kullanılabilir.

7- C Vitamini Almak

C vitamininin de bakteri gelişimini engelleyen özelliği sayesinde, tüketildiği zaman enfeksiyonları iyileştirme etkisi vardır. Böbrek enfeksiyonu tedavisi için kullanılabilecek yararlı yöntemlerdendir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal