BM’den İsrail’i sinirlendirecek karar: Filistin’in üyeliği kabul edildi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), Filistin’in BM üyesi olması konusundaki karar tasarısının kabul edildiğini duyurdu.

11.05.2024-10:03 - (Son Güncelleme: 11.05.2024-17:12) BM’den İsrail’i sinirlendirecek karar: Filistin’in üyeliği kabul edildi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), Filistin’in BM üyesi olması konusundaki karar tasarısını yeniden görüştü. BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülen tasarıya göre Filistin’e bazı ilave hakların tanınması öngörülüyordu. Acil yapılan oturum sonucunda karar tasarısı kabul edildi.

Filistin’in BM üyeliği kabul edildi

AA’da yer alan habere göre; BM Genel Kurulu'nda düzenlenen acil oturumda yapılan oylama sonucunda, Türkiye'nin yanı sıra 80'e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyuyla kabul edildi. Tasarıya 25 "çekimser" oy verilirken, ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan gibi 9 ülke "hayır" oyu kullandı. 

Kararda, "Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiği vurgulandı. ABD'nin 18 Nisan'da tek bir üye tarafından Filistin'in BM'ye tam üyeliğini veto etmesine tepki gösterilen kararda, 12 Konsey üyesinin desteğine dikkat çekildi. BMGK'ye, konuyu olumlu bir şekilde yeniden ele alması tavsiyesinde bulunularak, BM üyesi ülkelerin çoğunluğunun Filistin'in üyeliğine destek verdiği belirtildi.

BM’den İsrail’i sinirlendirecek karar: Filistin’in üyeliği kabul edildi

İstisnai olmak ve emsal teşkil etmeyecek şekilde yapılmalı

BM Genel Kurulu'nda Filistin'in katılımını sağlayacak düzenlemeler talep edildi. Kararda, Filistin'in belirli toplantılara katılmasının "istisnai ve emsal teşkil etmeyecek şekilde" yapılması istendi. Ekonomik ve Sosyal Konseyin, Filistin'in "üye olmadan" bu düzenlemeleri uygulaması talep edildi ve bunun diğer BM organları için de geçerli olması istendi.

Kararda, Filistin'in kendi kaderini tayin ve devlet kurma hakkına vurgu yapılarak, BM Genel Sekreteri'nden kararın uygulanması için gerekli adımları atması istendi. İsrail işgaline son verilmesi ve barışçıl çözüm için uluslararası hukukun ve BM kararlarının uygulanması gerektiği belirtildi.

Kararın eklerinde Filistin için talep edilen düzenlemeler şöyle sıralandı: "Üye ülkeler arasında oturma hakkı, konuşmacı olma hakkı, grup adına açıklama yapma hakkı, teklif sunma hakkı, komitelere üye seçme hakkı, BM konferanslarına katılma hakkı."

Ancak, Filistin'in gözlemci üye olarak Genel Kurul oylamalarına katılamayacağı ve BM organlarına aday gösteremeyeceği belirtildi.

Tam üyelik anlamına gelmiyor

Filistin'in tam BM üyeliği talebi, BM Genel Kurulu'nda yapılan acil oturumda oylamaya sunuldu. Karar tasarısı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 80 ülkenin desteğiyle kabul edildi. Toplam 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 "evet" oyu alarak kabul edilen tasarı, Filistin'in BM üyeliği için önemli bir adımı temsil ediyor.

Tasarıda, "Filistin'in BM Şartı'nın 4. maddesi uyarınca BM'ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM'ye üye olarak kabul edilmesi" gerektiği vurgulanarak, ülkelerin çoğunluğunun bu talebe destek verdiği altı çiziliyor. Ancak, ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan gibi 9 ülke "hayır" oyu kullanarak karara karşı çıktı.

Kararda, Filistin'e tanınan haklar da detaylı bir şekilde yer alıyor. Bunlar arasında, Filistin'in BM organlarına aday gösterememesi ve Genel Kurul oturumlarına katılamaması gibi sınırlamalar bulunuyor. Ancak, Filistin'in özellikle BM Genel Sekreteri'nden gerekli adımları atması için çağrıda bulunuluyor.

Bu kararın, Filistin'in BM'deki statüsünü ve uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmesi bekleniyor. Ancak, ABD'nin ve bazı diğer ülkelerin itirazları, konunun geleceği hakkında belirsizlik yaratıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal