BM Raporu: Dünya Genelinde 120 Milyon İnsan Zorla Yerinden Edildi!

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), küresel olarak zorla yerinden edilenlerin sayısının Mayıs 2024 itibarıyla 120 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 12 yıllık üst üste artışın sonucunda dünya genelinde tarihi bir seviyeye ulaştı.

13.06.2024-10:57 - (Son Güncelleme: 13.06.2024-10:57) BM Raporu: Dünya Genelinde 120 Milyon İnsan Zorla Yerinden Edildi!

Raporda, Sudan, Gazze ve Myanmar'da devam eden çatışmaların zorla yerinden edilmeleri tetiklediği ve bu bölgelere acil çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. BMMYK, özellikle Sudan'daki çatışmaların Nisan 2023'ten bu yana 7,1 milyon kişinin ülke içinde, 1,9 milyon kişinin ise komşu ülkelere zorla göç etmesine neden olduğunu belirtti.

Gazze'de Yerinden Edilmeler

Gazze'de ise 2023 yılı sonu itibarıyla 1,7 milyon insanın yerinden edildiği belirtildi. Bu, bölgedeki nüfusun yüzde 75'ine denk geliyor. Raporda, Filistinli mültecilerin bazı durumlarda birden çok kez yerlerinden edildiğine dikkat çekildi.

Suriye: En Büyük Yerinden Edilme Krizi

Suriye, 13,8 milyon kişinin ülke içinde ve dışında zorla yerinden edilmesiyle dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olarak tanımlandı. Suriye'deki iç savaşın ve çatışmaların, yerinden edilmelerin en büyük nedeni olmaya devam ettiği ifade edildi.

Küresel Yerinden Edilme Eğilimleri

BMMYK'nin "Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilim 2024" başlıklı raporuna göre, zorla yerinden edilmede sürekli bir artış gözlemleniyor. Raporda, bu artışın yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözülmesindeki başarısızlığı yansıttığı belirtildi. Dünya genelindeki kayıtsızlık ve eylemsizlik karşısında bir uyarı yapılarak, uluslararası toplumun daha fazla çaba göstermesi gerektiği vurgulandı.

İnsanlık Krizi ve Uluslararası Toplumun Görevi

Raporda, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının Japonya'nın nüfus yoğunluğuna eşdeğer olduğu belirtilerek, bu durumun ne kadar ciddi bir insanlık krizi olduğuna dikkat çekildi. Uluslararası toplumun bu krizlere karşı daha duyarlı olması ve etkili çözümler üretmesi gerektiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"( genelinde) Yerinden edilme rakamlarındaki en büyük artış, çatışmalardan kaçıp kendi ülkelerinde kalan kişiler nedeniyle yaşandı. Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezine (IDMC) göre, bu sayı 68,3 milyon kişiye yükseldi. Bu da son 5 yılda neredeyse yüzde 50'lik bir artışa karşılık geliyor."

BM: Dünya genelinde 120 milyon insan zorla yerinden edildi - 2

Komşu ülkelerde çoğunluk 

Mültecilerin ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan diğer kişilerin sayısının, BMMYK ve UNRWA'nın yetki alanı altındakiler dahil 43,4 milyona yükseldiği bildirildi. Raporda, mültecilerin büyük çoğunluğu komşu ülkelerde barındığı hatırlatılırken, bunların yüzde 75'inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşadığına işaret edildi.

2023'te  genelinde 5 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişinin ve bir milyondan fazla mültecinin menşe ülkelerine geri döndüğünü vurgulandı. Öte yandan iklim krizi ve bunun zorla yerinden edilmiş insanları Nasıl giderek artan ve orantısız bir şekilde etkilediğine ilişkin yeni analizler de raporda aktarıldı.

BM: Dünya genelinde 120 milyon insan zorla yerinden edildi - 3

Mülteciler ve ev sahiplerine çağrı

Raporda görüşlerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bu keskin ve giderek artan rakamların arkasında sayısız insanlık trajedisi yattığını vurgularken, "Bu acı, uluslararası toplumu zorla yerinden edilmenin temel nedenleriyle mücadele etmek için acilen harekete geçmeye teşvik etmeli." ifadelerini kullandı.

Savaşan tarafların, savaşın temel yasalarına ve uluslararası hukuka saygı duyması gerektiğinin altını çizen Grandi, çatışmalara, insan hakları ihlallerine ve iklim krizine yönelik daha iyi işbirliği ve ortak çabaların olmaması halinde, yerinden edilme rakamlarının artmaya devam edeceğini, bunun da yeni sefaletlere ve maliyetli insani müdahalelere yol açacağını belirtti. Grandi, "Mülteciler ve onlara ev sahipliği yapan toplulukların dayanışmaya ve yardım eline ihtiyacı var. Onlar, dahil olduklarında toplumlara katkıda bulunabilirler ve bulunuyorlar." ifadelerini kullandı. Geçen yıl milyonlarca insan evlerine döndüğünü hatırlatan Grandi, bunun "önemli bir umut ışığı" olduğunu da kaydetti.

YORUM YAZ..
Modal