Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi ve Bilimsel Kazı Koordinatörü Korkmaz Şen, 2020 yılı kazı çalışmalarında sona gelindiğini, bu yılki çalışmaları pandemi dolayısıyla kısıtlı eleman sayısıyla yaptıklarını belirtti. Dr. Korkmaz Şen, kazı çalışmaları esnasında Bizans ve Osmanlı dönemine ait 10 adet sikke bulunduğunu ifade etti.
Her sene birbirinden farklı ve yeni bulgular keşfettiklerini belirten Şen, '2020 yılı Bitlis Kalesi kazısı yaklaşık 10 işçi ile devam ediyor. Bu yıl kazıların sonuna gelmiş bulunmaktayız. Pandemi nedeniyle çalışan işçileri sınırlı tutmak zorunda kaldık. İki açmayla başladık. Açmaları kalenin orta tarafında bulunan hamamın kuzey tarafında bulunan yerde sürdürüyoruz. Bu açmalardan bir tanesinin depo ya da kiler olarak kullanıldığını değerlendiriyoruz. İçerisinde küpler ve saklama kapları bol şekilde bulunuyor. Bunlardan 10 tanesi bütünlenebilir envanter eserimiz olmaktadır. Bununla birlikte açmaların içinde 60’a yakın farklı dönemlere ait sikkelere rastlandı. Bu sikkelerden bazıları Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait. Bir de cam ve çini buluntular, metal eserlerimiz, sırlı ve sırsız seramikler elde ettik. Şu anda laboratuvar çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yıl ki kazılarımızı fiili olarak sonlandırma aşamasındayız. Bundan sonrası ot temizliği ve basit onarımlar şeklinde devam edecek' açıklamasında bulundu.
KALEYİ ZİYARETÇİLERE AÇMAK HENÜZ MÜMKÜN DEĞİL
Bitlis Kalesi'ni ziyaretçilere açmanın henüz mümkün olmadığını belirten Şen, kazı çalışmasının hala sürdüğünü ve kalenin açılabilmesi için ciddi manada maddi destek ile çalışan desteğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Ondan sonra gerçekleştirilecek çalışmaların sonunda ilerleyen süreçlerde kalenin ziyaretçilere açılabileceğini söyledi.