Bitkisel Üretimde Yeni Dönem: Tüm Üreticilere Destek Sağlanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretim için yeni bir destekleme modelinin hayata geçirildiğini duyurdu.

29.08.2024-10:59 - (Son Güncelleme: 29.08.2024-10:59) Bitkisel Üretimde Yeni Dönem: Tüm Üreticilere Destek Sağlanacak

"2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne Kayıtlı Üreticilere Destek

Bakan Yumaklı, Sosyal Medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu yeni düzenlemeyle tarımda önemli bir dönemin başladığını belirtti. Bitkisel üretim yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan tüm üreticilerin destek alacağını ifade eden Yumaklı, bu modelin birçok yeniliği içerdiğini vurguladı.


Bitkisel Üretimde Planlı Dönem Başlıyor

Cumhurbaşkanı Kararı ile hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi bitkisel üretimde de üretim planlamasının en önemli ayağı uygulamaya alındı. Bu adım, Türkiye tarımında planlı üretim sürecinin güçlenmesine katkı sağlayacak.

Yeni destekleme modeline ilişkin detayları paylaşan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:

"İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız."

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal