Bitki Çaylarının Hastalıklar Üzerindeki Etkisini Biliyor musunuz?

Kışın hasta olmamak için içilen bitki çaylarının kendine özgü özelliği vardır. Yalnızca hangi çayın neye iyi geldiği bilmemiz gerekiyor. Örneğin bitki çaylarının içeriğinde bulunan flavonoidler yumurtalık kanseri riskini azaltır. Diyetisyen Nursena Altunsu çaylarla ilgili faydalı bilgileri sizler için paylaştı

25.02.2020-10:37 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-10:25) Bitki Çaylarının Hastalıklar Üzerindeki Etkisini Biliyor musunuz?

Diyetisyen Nursena Altunsu, dünyanın en eski içeceklerinden biri olan çayın M.Ö. 2 bin 700 yıllarında keşfedildiğini belirterek "Çay, Asya kökenli camellia sinensis bitkisinin yeşil yapraklarından elde edilir. Aynı bitki türünden gelmelerine rağmen farklı fermantasyon işlemlerine maruz kalması sonucu siyah, yeşil, beyaz ve oolong çayı olmak üzere dört ana çeşit çay üretilir." dedi.

KANSERİN DÜŞMANI!

Dünya çapında sudan sonra en fazla tüketilen içeceğin çay olduğuna işaret eden Altunsu, şu bilgileri paylaştı: "Siyah, yeşil ve beyaz çayın yağ sindirimi ve emilimini sınırlandırarak, yağ doku büyümesini engelleyerek, karaciğer lipid metabolizmasını düzenleyerek, yağ yıkımını destekleyerek, iştahı baskılayarak obezite oluşumunu önleyebileceği yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Ayrıca siyah ve yeşil çay içerdiği etken maddeler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlüyor, enflamasyonu baskılayarak antimikrobiyal etki gösteriyor. Bununla birlikte yeşil çayın kan şekerini dengeleyerek diyabet, kan kolesterol ve trigliserid seviyelerini azaltarak kalp ve damar hastalıkları oluşumunu engelleyebileceği mevcut araştırmalarca kanıtlandı."

Altunsu, Türkiye'de yaygın tüketilen ıhlamur, yasemin ve melisa çayının mide-bağırsak sistemi hastalıklarında rahatlatıcı etkiye sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bununla birlikte melisa ve papatya çaylarının stres ve gerginlik giderici etkisi bulunuyor. C vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde kış aylarında hastalıklardan korunmak için kuşburnu ve hibiskus çayları tercih edilebilir. Bitki çaylarının, içerdiği antioksidan işlevi gören flavonoidler sayesinde yumurtalık kanseri riskini azalttığı bildirilmiştir.”

KİMLER BİTKİ ÇAYI İÇERKEN DİKKAT ETMELİ?

Altunsu, “Bitki çaylarının hamilelik ve emziklik döneminde, tansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi durumlarda doktor veya diyetisyene danışarak tüketilmesi gerekiyor. Sonuç olarak kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber yetişkinler için günde 2-5 kupa bitki çayı tüketimi, fiziksel-bilişsel performansı artırıyor ve yorgunluğu azaltıyor." dedi.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal