Kış aylarının gelmesiyle birlikte üst solunum yolu hastalıkları, grip, nezle gibi rahatsızlıkların görülmesi sıklaştı. Soğuk kış günlerinde bağışıklığı güçlendirmenin yollarından biri de şifa veren bitki çaylarını tüketmek. Ancak doğru bitki karışımlarını uygun şekilde hazırlamak ve kararında içmek önemli. İşte detaylar...
Tükettiğimiz bitki çaylarını amacına uygun şekilde hazırlanmasının önemli olduğunu söyleyen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Çünkü biliyoruz ki bitkilerin doğal yapısında, yararlı olduğu kadar zararlı bileşikler de var ve doğru
hazırlanarak uygun dozlarda tüketildiklerinde faydalı olurlar. Özellikle kronik bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullananlar bitki çaylarına başvurmadan önce mutlaka doktoruna danışmalı” dedi.
KARANFİL, TARÇIN VE BALLA TATLANDIRIN
Kış aylarında en çok tercih edilen bitki çayları arasında ıhlamur, kuşburnu, zencefil, elma ve papatya çayları sayılabilir. Bu çayları tatlandırmak için ise; limon, tarçın, bal ve karanfil kullanılabilir.
İşte bitki çaylarının faydaları;
Kuşburnu: En fazla C vitamini içeren meyvelerden biridir. Ayrıca B vitaminleri, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve meyve asitleri içerir. Soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirir.
Zencefil: Soğuk algınlığı tedavisinde çok sık kullanılır. Terlemeye neden olduğu için toksin atıcıdır. Hazımsızlık ve bulantı gibi rahatsızlıklarda etkilirdir.
Elma: Kış aylarının en sağlıklı meyvelerinden biridir. İçeriğindeki antioksidan vitaminler ve flavanoidler sayesinde
bağışıklığı güçlendirir. Hazımsızlığa iyi gelir.
Papatya: Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü hafifletir. Aynı zamanda strese iyi gelen ve sakinleştiren bir bitkidir.
Ihlamur: Soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonlara karşı etkilidir.Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Bal ve limon eklenerek tüketilebilir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan papatya çayı uykuya geçişi kolaylaştırır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.