Yalan söyleyen insan genelde karşısındaki insandan uzak durmayı meyillidir. bunun bilinen iki nedeni vardır. ilki utanç hissinden gelir. ikincisi ise yalancının yalan söylediği kişiye fazla yakın olduğunda mimiklerini kontrol altına alamayacağı korkusudur. bu yol fbı tarafında bile kulanılır.
Kişi yalnızca kendini baskı altında hissettiğinde kalkanlarını açar. savunma mekanizması pek tabii yalan söyleyen ya da söylemeyen insanlarda vardır fakat insan henüz sizin kelimeniz bitmeden savunmaya geçiyor, kendi kelimelerini dikte etmeye çalışıyorsa, bu durumun üzerine bir düşünmelisiniz.
Karşıdaki kişiye suç atmadan onu güzelce dinleyin ve cümlelerinden çıkarımlarda bulunun. kendi kelimelerini tekrar ediyor mu, tereddütte oluyor mu, vakit kazanmak için sizin söylediklerinizi tekrarlıyor mu? keza bu siyasetçilerin kullandığı bir yöntemdir.
İnsanlar oldukça yoğun duygular yaşadığında kızarırlar. bu, ten rengi farkı olmaksızın olan durum, ister istemez gelişir. yalan söyleme durumu bu yoğun duyguların başında gelir çünkü fark edilme korkusu vardır. karşıdaki insandan şüphe duyuyorsanız o kişinin ten rengine bakmayı deneyin.
İnsanlar sağ aşağı tarafa bakarken hatırlamaya çalışır, sol aşağı baktıklarında hayal ederler. uzmanlar biri eğer sol aşağıya bakıp düşündükten sonra konuşuyorsa muhtemelen size yalan söylüyordur diyor.