Birinci Dünya Savaşı Osmanlı'nın Savaştığı Cepheler

Birinci Dünya Savaşı Osmanlının savaştığı cepheler incelendiği zaman savaşın yükünün ne derece büyük bir kısmının Osmanlı üzerinde olduğunu görebilirsiniz. Almanya bu noktada Osmanlıyı oldukça öne sürmüş ve tüm sıkıntıların bu coğrafyada toplanmasını istemiştir.

21.07.2020-13:46 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-13:44) Birinci Dünya Savaşı Osmanlı'nın Savaştığı Cepheler

Birinci Dünya Savaşı Osmanlının savaştığı cepheler denildiği zaman akla ilk olarak şu hususlar gelmektedir;

  • Kafkas Cephesi
  • Irak Cephesi
  • Filistin Suriye Cephesi
  • Çanakkale Cephesi
  • Galiçya/Makedonya/Romanya Cephesi

Bu cephelerin her birinde imkanlar dahilinde bir kahramanlık destanı yazılmıştır. Ülkenin daha önceki senelerdeki siyasi ve askeri durumuna bakıldığı zaman verilen mücadelenin aslına bakılırsa ne derece mucizevi olduğunu siz de görebilirsiniz.

Çanakkale: Bir Kahramanlık Destanı

Birinci Dünya Savaşı Osmanlının savaştığı cepheler incelendiği zaman Çanakkale’nin çok ayrı bir yere sahip olduğu net bir biçimde görülmektedir. Gelen İtilaf devleti kuvvetlerinin püskürtülmesi mümkün olmasaydı coğrafyada meydana gelen tüm siyasi adımların tam manası ile değişim göstereceği de eklenmelidir.

Bu kahramanlık destanı sayesinde ülkede yeniden bir direniş ruhu uyanmıştır. Alınan her biri zaferin imkansızlıklar içerisinde alındığının belirtilmesi gerekiyor. Gerekli olan yardımın bir türlü gelmemesi sebebi ile cephelerde sadece Osmanlı’nın kendi kuvvetleri ile çaba sarf edildiği ve zafere adım adım yaklaşıldığı da fark edilmiştir. Çanakkale cephesinde gösterilen üstün başarının her cepheye sirayet etmesi maalesef ki mümkün olmamıştır.

Savaşın en sıkıntılı yönlerinden biri de hali hazırda yorgun bir orduya ve tükenmiş kaynaklara sahip olmaktır. Birinci dünya savaşı bu dönemde dahil olunan tek savaş değildir. Daha öncesinde yaşanan ve oldukça yıkıcı bir etkisi olan Balkan Savaşlarının Osmanlının tarihi üzerinde tayin edici biri etkisi olmuştur.

İttifak Devletlerinin Gücü Neden Yetersiz Kaldı?

Tarihçilerin bu alanda yapmış oldukları ve modern bakış açısı ile yapılan incelemelerde ve kıyaslamalarda aslına bakılırsa İtilaf devletlerinin güç bağlamında ne derece önde olduğunu görmek oldukça kolaydır. Fakat içinde bulunulan siyasi durum da göz önünde bulundurulduğu zaman müzmin yalnızlıktan kurtulmak için Osmanlının muhakkak biri taraf seçmesi gerekiyor. Hali hazırda itilaf devletlerinin Osmanlıyı yanlarında savaşa sokmak gibi bir istekleri bulunmamaktadır.

Hatta bunun tam aksine paylaşılmak istenen bölge ve elde edilmek istenen hedef zaten Osmanlı devletinin topraklarıdır. Bu nedenle yapılan mücadeleleri bir de bu bağlamda incelemeniz gerekiyor. Sadece askeri güç bağlamında değil aynı zamanda Osmanlıda yaşanan iç karışıklıklar ve azınlık olayları ile alakalı da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. İttifak devletlerinin önemli bir kanadı olan Osmanlının uğraştığı tek şey maalesef ki savaş değildi. Aynı süreçte yaşanan azınlık ayaklanmaları ve diğer birçok toplumsal ve ekonomik sorunun büyük sıkıntıları da beraberinde getirdiği görülüyor.

YORUM YAZ..
Modal