Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem: Ödeme alma şartları belli oldu

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılan yeni düzenlemeler 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor. BES’te kısmi ödeme dönemi hakkındaki detaylar belli oldu.

22.06.2024-13:09 - (Son Güncelleme: 22.06.2024-14:38) Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem: Ödeme alma şartları belli oldu

Son dönemde Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkmak isteyenlerin sayısında önemli bir artış yaşanıyor. Şu an itibarıyla çalışanların %75'i BES'ten ayrılmış durumda. Özellikle nakit ihtiyacı, evlilik, askerlik gibi durumlarda birçok kişi BES birikimlerini kullanıyor.

BES’te yeni dönem 1 Temmuz’da

Bu sebeple hükûmet, BES'ten tamamen çıkmadan önce belirli koşullarda birikimlerin kısmen çekilebilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemelerin büyük çoğunluğu 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, yeni BES düzenlemesinin detaylarını okuyucularıyla paylaştı. Yeni sistemde sunulan avantajlar arasında kısmi çekim hakkı, temlik hakkı, devlet katkısının %30'a yükseltilmesi, 45 yaş üstü vatandaşların otomatik katılımı ve toplu katkı payı ödemelerinde yıllara sari devlet katkısı bulunuyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem: Ödeme alma şartları belli oldu

Hangi durumlarda kısmi ödeme yapılacak?

Evlilik, konut alımı, eğitim gibi olağanüstü hallerde BES'ten kısmi ödeme yapılabilmesi öngörülmüştür. En az 5 yıl sistemde kalmış bir katılımcı, belirtilen durumlarda birikiminin %50'sine kadar kısmi ödeme talebinde bulunabilecek.

Ayrıca doğal afetlerde de özel bir düzenleme mevcut. Afetten zarar gören katılımcılar, olayın ardından 6 ay içinde kısmi ödeme başvurusunda bulunabilecekler.

Evlilik ve konut alımı için belge gösterilmesi gerekecek

Evlilik veya konut alımı için kısmi ödeme talebinde bulunan katılımcılar, ilgili belgeleri BES şirketine ibraz etmek zorunda olacaklar. Eğitim durumu için ise katılımcının üniversite kaydını gösteren belgeler sunması gerekecek.

Kısmi ödeme talepleri, BES şirketlerinin internet sitelerinde bulunan "Kısmen Ödeme Talep Formu ve Taahhütname" aracılığıyla yapılacak. Başvuru şartları sağlandığında, BES şirketi tarafından ödeme işlemi gerçekleştirilecek.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal