Bir Haftada 3 Kilo Verdiren Diyet

Hem beyin fonksiyonlarınızı güçlendirecek hem de kilo vermenize yardımcı olacak MIND diyeti, diyabeti ve kardiyovasküler hastalıkları da önlüyor. İşte yemeniz ve uzak durmanız gereken gıdalar...

28.01.2019-08:43 - (Son Güncelleme: 28.01.2019-08:44) Bir Haftada 3 Kilo Verdiren Diyet

Hem beyin fonksiyonlarınızı güçlendirecek hem de kilo vermenize yardımcı olacak MIND diyeti, diyabeti ve kardiyovasküler hastalıkları da önlüyor. İşte 7 günlük beslenme planı...

MIND Diyeti, beynin yaşlanmadan etkilenme süresini 7.5 yıl azaltan, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini yüzde 53'e kadar düşüren süper bir diyet modeli. Kilo kaybına neden olma, diyabeti ve kardiyovasküler hastalıkları önleme gibi özelliklere de sahip.

Uzak durmanız gereken besinler:

Tereyağ ve margarin: Bu katı yağ çeşitlerinden günde en fazla bir yemek kaşığına müsaade var.

Kırmızı et: Haftada üç porsiyonu aşmayın.

Kızartmalar: Kızartmaları yaşamınızdan çıkarın, "Tamamen vazgeçemem" diyorsanız haftada bir kez az miktarda yiyin.

Unlu mamüller: Şekersiz ve tam tahıllarla hazırlanmış evde yaptığınız tatlılardan haftada dört kez küçük porsiyonlarda yemenize izin var.

Aşırı yağlı peynirler: Peynir seçerken aşırı yağlı değil orta veya az yağlı olanları seçin.

Tüketilmesi Gerekenler:

Balık: Özellikle somon, uskumru, ringa, sardalya gibi yağlı balıklarda bulunan ve vücutta üretilemeyen omega 3 yağ asitleri beyin fonksiyonu için oldukça önemlidir. Haftada en az 1 porsiyon.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, marul, pazı, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; K vitamini, lutein, beta karoten, folik asit gibi antioksidan besin bileşenleri sayesinde beyni güçlendirici etki sağlar. Haftada en az 6 kez.

Diğer sebzeler: Vitamin, mineral ve besin öğelerini içeren sebzeler, beyin fonksiyonlarının ve zihinsel çevikliğin korunmasında etkilidir. Günde en az bir kez.

Kuruyemişler: Ceviz, badem, fındık B, E vitaminleri ve doymamış yağ asitlerinden zengin içerikleri sayesinde beyin hücrelerine hasar veren maddeleri azaltarak beyni korur. Haftada en az 5 porsiyon.

Çilek, böğürtlen, yaban mersini ve ahududu: Bu meyveler beyin için oldukça önemli polifenolleri içerir. Polifenoller, antioksidan ve anti-inflamatuvar özellikleri ile beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Haftada en az 2 kez.

Tam tahıllar: Beynin en kaliteli enerji yakıtı, karbonhidratın yapıtaşı olan glikozdur. Sağlıklı glikoz kaynakları olan tam tahıl ürünlerini günde en az 3 porsiyon tüketmelisiniz. 2 yemek kaşığı yulaf, kinoa, esmer pirinç, tam tahıllı makarna veya 1 dilim tam buğday ekmeği 1 porsiyona eşittir.

Beyaz etler: Beyaz etler, sinir sisteminde önemli role sahip vitaminler B2, B6, B12 açısından zengindir. Haftada en az 2 porsiyon.

Kuru baklagiller: İçerdikleri izoflavon sayesinde mercimek, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller, vücutta sağlığını yitirmiş hücrelerin büyümesini durdurarak bilişsel yaşlanmayı yavaşlatır. Haftada en az 3 porsiyon.

Zeytinyağı: Temel fenolik bileşeni oleuropein sayesinde inflamasyonu önler ve hafızayı iyileştirir.

 

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal