Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bugün meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki Deprem, bölgede tedirginliğe neden oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Battalgazi merkezli yaşanan depremin derinliği 13.93 km olarak kaydedildi.
Saat 16:04'te gerçekleşen Deprem, başta Adıyaman, Kahramanmaraş, Elazığ, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Kandilli Rasathanesi ise depremin şiddetini 5.3 olarak duyurdu.
Malatya'da bugün yaşanan Deprem, geçtiğimiz günlerde Elazığ'da düzenlenen bir deprem toplantısında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın sözlerini akıllara getirdi. Deprem uzmanı Ercan, toplantıda yaptığı açıklamada "Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Gaziantep, Kahramanmaraş sarsıldı. Küçük olmasına karşın korkuttu." ifadelerini kullanmıştı.
Bugün meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem, Ercan'ın önceden belirttiği bölgeyi etkileyerek bu uyarıyı gerçeğe dönüştürdü. Ayrıca, toplantıda Pütürge kolunun Malatya'da deprem üretebileceği yönündeki uyarısı da dikkat çekti. Deprem uzmanı Ercan'ın tahminlerinin doğruluk payı, bölgedeki sismik aktivitenin yakından takip edilmesi gerekliliğini bir kez daha gösterdi.
Deprem uzmanı ve jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya'da bugün meydana gelen depremin 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerin bir artçısı olmadığını açıkladı. Tüysüz, depremin bağımsız bir olay olduğunu ve kendine özgü bir sismik aktiviteyi temsil ettiğini ifade etti.
Malatya'daki son depremi değerlendiren Prof. Dr. Tüysüz, "Bugünkü deprem, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerin bir artçısı değildir. Bu olay, kendi başına gerçekleşen, bağımsız bir sismik aktivitedir." dedi. Ayrıca Tüysüz, "Burası 2020'de yaşadığımız 6,8'lik Elazığ depremi ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremi arasında kalan kırılmamış bir fay parçası. Bu fay parçasının üzerine bu iki depremle stres yüklenmiş durumda. Artçıların gelmesi mümkün. 4,5 büyüklüğüne kadar depremler görülebilir." dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Malatya'da meydana gelen depremi değerlendirerek, bu depremin artçı deprem olarak kabul edilebileceğini ifade etti. Ersoy, "Bu depremin de ne olduğuna bakacak olursak artçı deprem olarak kabul edebiliriz. Hemen kuzeyinde de faylar var. Bu sayıda çok sayıda deprem oluyor. Bu depremin Doğu Anadolu Fayı üzerine düşmesi nedeniyle artçı olarak kabul edebiliriz." dedi.
Ayrıca, Ersoy, bölgede olası artçı sarsıntılar konusunda uyarılarda bulunarak, "4 büyüklüğünde, 3 büyüklüğünde deprem olabilir. Hasarlı binalardan uzak durulması lazım. Daha deprem sürecini bitirmedik. Artçı depremler devam ediyor. 5.2'nin artçısı 1-2 gün içinde biter. 6 Şubat'tan sonra olan artçılar 1-2 yıl devam edebilir." şeklinde bilgi verdi.