İşçi ile işverenler arasında karşılıklı anlaşma dahilinde iş sözleşmesi feshedilmesi halinde kıdem tazminatının tavan kısmına kadar olan aralığı vergiden istisna tutulup, bu kısmı aşan aralıktan vergi alınıyor. Aynı yıl içinde birden fazla işverenden ücret alan kişiler eğitim, sağlık, sigorta gibi harcamaları gider olarak göstermeleri halinde ilave vergi ödemiyorlar hatta vergi iadesi olarak geri alıyorlar.
Kıdem tazminatında gelir vergisinin kesintilerinin geri iadesiyle ilgili düzenlemede vergi iadalerinde 27 Mart 2018 tarihi milat tarih olarak kabul edildi. Bu kapsamda gelir vergisinin geri iadesiyle ilgili davalarda 25 bine yakın çalışanın zaman aşımına dahil edilmeyeceği belirtilirken yaklaşık olarak 180 milyon TL gibi bir rakamın da iade edileceği bildirildi.
Çalışanların kıdemleri ve işveren ile yaptıkları ikale sözleşmesinde miktar ile vergi dilimi yükseldikçe, geri alınacak olan vergi iadesi de artmış olacak. Bu çerçevede ise geri iade miktarı 180 milyon TL gibi bir rakama ulaşacak. Vergi kesintilerinin geri alınabilmesi için çalışanların dava açmamış olması veya mevcut davalarından da vazgeçmesi gerekiyor.
İşçi ile işveren arasında yapılan ikale sözleşmesinde iş güvencesi ve iş sonu tazminatlarının yanı sıra hizmet ödül ve primleri, ek ödemeler ve ikramiyeler gibi farklı başlıklarla yapılan ödemeler değerlendiriliyor. İkale sözleşmesinde ayrıca, kıdem tazminatı değerlendirmesi de bulunuyor. Bu kapsamda yapılmış olan ödemeler yıllık bazda kıdem tazminat tavan bedelini aşmayan tutarlar için 27 Mart 2018 tarihi öne çıkıyor ve bu tarihten sonrası için vergi alınmıyor.
Çalışanın kıdemi arttıkça vergi iadesi tutarlarında yükselme yaşanırken 5 yıllık zaman aşımından dolayı ödemeler 2019'dan geriye doğru hesaplama yapılarak çıkarılıyor. Daha önce vergi iadesi ile ilgili dava açmamış olan ve dilekçe veren kişiler en fazla 2014 yılına kadar olan dönem için iade alabiliyor.
İşçi ile işveren arasındaki sözleşmenin karşılıklı olarak sonlandırdığı sözleşmede işten ayrılma nedeni ile verilen açık bordroda prim, ikramiye gibi ödemeler üzerinden kesilen vergilerin iadesinde de engel olarak görülmüyor.
Tavan bedel üzerinden alınmış olan kıdem tazminatında yalnızca binde 8 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Gelir vergisi kıdem tazminatlarında sadece tavanı aşan kısım için söz konusudur.
Kıdem tazminatlarında tavan miktar 6 ayda bir yükseltilmesinden dolayı ödemelerin yapılmış olduğu tarihteki kıdem tazminatının tavan miktarını aşmayan tutarlar için ödenmiş olan vergiler geri iade ediliyor. Yıllık tavan miktarını aşmamış olan kıdemde herhangi bir vergi kesintisi olmadığından dolayı da iade söz konusu olmuyor.