Bilgisayar çağının uç noktalarını yaşadığımız son yıllarda, buna dair meslekler de ön plana çıkmaya başladı. İyi bir kariyer yapmak için tercih edilen mesleklerden biri de genel olarak bilişim uzmanlığı olmaya başladı. Günümüz dünyasına ayak uydurmak, alanında başarı sağlamak ve aynı zamanda iyi bir maaş almak isteyen genç nesil, genellikle bu bilişim uzmanlığına ilgi duyuyor.
Bilişim uzmanı nedir, nasıl olunur?
Algoritmik yöntemlerin kullanıldığı bilişimde bu yöntemleri kullanarak bilgilere dönüşüm sağlayan, oluşturan veya tanımlayan kişiye bilişim uzmanı denir. Gelişen teknolojinin içinde kendilerini yazılım, veri tabanı ve ağ güvenliği gibi konular da geliştirmiş olan kişilerdir. Her ne kadar tek bir konu üzerinde profesyonelleşmiş olsa bile diğer alanlar içinde bilgi sahibi olmak zorunda olan bilişim uzmanları değişken ve yenilenen teknolojide kendilerini sürekli yenileme içinde olması gerekir.
Bilişim uzmanı olabilmek için çok ciddi bir çalışma ve aynı zamanda da teknik bilgilere sahip olmak gerekir. Bu nedenle bilişim uzmanı olmak isteyen kişilerin çok iyi bir kuruluştan sertifika alması veya üniversite eğitimlerinin ilgili bölümlerinde öğrenim görmesi gerekiyor.
4 yıllık bilgisayar, yazılım, elektrik ve elektronik, endüstri mühendisliğinden mezun olanlar bilişim uzmanlığı mesleğine geçiş yapabiliyorlar. Şayet 4 yıllık ilgili bölüm okumadıysanız bilgisayar üzerine etkili öğrenimlere sahip olan ve bununla ilgili eğitim sağlayan kurslara katılarak sertifika alabilirsiniz. Bazı sertifika programları tek başına yeterli olmayabiliyor, bunun için de birden fazla eğitim alarak deneyiminiz daha fazla destekleyebilirsiniz.
Bilişim uzmanı görevleri nelerdir, ne iş yaparlar?
En çok merak edilen bir diğer konu ise bilişim uzmanlığı mezunlarının hizmet verdikleri sektörlerde aldıkları görevler ve sorumluluklardır. Bilişim sistemlerindeki ilgili ilgili problem çözümleri ve sistemlerdeki sorunları aşarak sistemi daha kolay hale getirmek bilişim uzmanının en önemli görevlerinden bir tanesidir.
Bilişim uzmanı olan kişileri görev tanımları şu şekildedir:
- Bilgisayar programlaması yapmak,
- Verilerde yeniden yapılandırılma ve düzenlenme yapmak,
- Algoritmaların oluşmasını ve yapılandırmasını sağlamak,
- Bilişim teknolojisi ile ilgili son yenilikleri takip ederek onları uyarlamak,
- Kurumda faaliyet gösteren bilgisayarların arasındaki Network alanı geliştirmek ve onların kurulumunu sağlamak,
- Çalışan sistemlerde sorun çıktığı zaman o sorunları tespit etmek ve çözümlemek,
- Donanımlarda yazılım güncellemesini sağlamak.
Bilişim uzmanı olabilmek için kişide bir takım özellikler olması gerekir. Bunların hepsini barındırmak gerekmese bile bir çoğunu taşımak işi iyi yapabilmek adına büyük önem arz eder. Yukarıda belirtilen görevler dışında beraber bilişim dünyasında kişinin daha başka sorumlulukları da olur. Bu görevler ve aynı zamanda alınan