Bilinç Dışı Meydana Gelen Titremeler

Bilinç dışı meydana gelen seğirme, kasılma ve kısa zamanlı kas kasılmaları, vücudun çeşitli bölgelerinde titremeler olarak ortaya çıkabilmektedir. Sebebi tam bilinmeyen titremeler kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyebiliyor.

10.09.2020-16:12 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-16:00) Bilinç Dışı Meydana Gelen Titremeler

İstemsiz meydana gelen kasılma ve seğirmeler ile kasların kısa süreli kasılması; vücutta, ellerde, ayaklarda ve boyunda titremelere neden olabilmektedir. Tüm dünyada görülen ancak sebebi tam olarak bilinmeyen titremeler, kişilerin hayatlarına olumsuz etki edebiliyor. Vücutta en çok görülen hareket bozukluklarına sebep olan ve nedeni bilinmeyen titremelere ‘esansiyonel tremor’ adı veriliyor.

İleri yaşlarda ortaya çıkan titreme sorunu, yaşlanmayla beraber ilerleme gösteriyor. Bardak, kaşık tutarken, yazı yazarken veya eller ileri doğru uzatıldığında daha belirgin şekilde ortaya çıkıyor. En çok ellerde görülen titreme ilerleyen zamanda baş, boyun, bacaklar, ses telleri ve gövdede meydana geliyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, er titremenin hastalık belirtisi olması gerekmediğini belirtiyor. Yazman, titremelerin nedenleri ve tedavileri ile ilgili şu açıklamalara yer veriyor:  

UYKUSUZLUK VE STRES TİTREMELERE NEDEN OLABİLİR

Yazman, ‘Nedeni bilinmeyen titremeler başlangıçta hastanın günlük yaşamını etkilemeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde bazı tetikleyici etkenlere bağlı olarak hayat kalitesini düşürebilir.’ diyor ve esansiyonel titremeleri tetikleyen faktörlerin; heyecan ve stres yoğunluğu, uykusuzluk, aşırı kafein tüketimi, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, tiroit fonksiyon bozuklukları ve altta yatan önemli hastalıkların varlığı olabileceğini belirtiyor.

PARKİNSON HASTALIĞI İLE KARIŞTIRILMAMALI

Esansiyonel titremeyi, Parkinson hastalığına bağlı titremelerden ayırt etmek gerektiğini söyleyen Yazman, ‘Nedeni bilinmeyen titreme, Parkinson’a göre 10 kat fazla görülür. Parkinson titremesi; istirahat halinde, eller rahat pozisyonda dururken ortaya çıkar ve hareketle azalır. Parkinson’da esansiyonel titremesi olan hastalarda görülmeyen hareketlerde yavaşlama, küçük adımlarla yürüme, baş ve gövde öne eğik vaziyette yürüme, yüzde mimiklerde azalma, rijidite denilen kaslarda sertlik gibi belirtiler de vardır.’ diyerek belirtilerdeki farklardan bahsediyor.

BEYİNCİK LEZYONLARININ TİTREMESİ DAHA ŞİDDETLİ

‘Beyincik lezyonları’nın titremesi, esansiyonel titreme kadar sık görülmese de birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini belirten Yazman, ‘Esansiyonel titreme gibi hareketle ortaya çıkan bir titreme gerçekleşir ve esansiyonel titremeye göre daha şiddetli gerçekleşir. Eller hedefe yaklaştıkça titreme şiddetlenir. Örneğin bardak ağıza yaklaştırıldığında artar. Kişi suyu içecekken, titremeye bağlı olarak su bardaktan dökülmeye başlar. Ayrıca yürürken ve otururken dengesizlik gibi başka şikayetler de gelişir.’ cümleleri ile şikayetlerdeki farklılıkların altını çizdi.

HAFİF DÜZEYDE TİTREME TEDAVİ GEREKTİRMEZ

‘Esansiyonel yani nedeni belli olmayan titremeler yaşam süresini kısaltıcı bir etki oluşturmaz. Titreme zamanla artabilir ancak değişim, genellikle yavaş ve yıllar içinde meydana gelir. Sonuç olarak bazı hastalarda yazı yazma, yemek yeme ve içme aktivitesi sırasında güçlük, hatta sosyal açıdan utanma gibi durumlar becerilerin kaybına neden olabilir.’ diyen Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz Niyazi Yazman, hafif düzeyde meydana gelen titremelerin tedavi gerektirmediğini ve erken tedavinin de hastalığın doğal seyrini durdurmadığını ya da yavaşlatmadığını belirtiyor.

BAŞ-BOYUN TİTREMELERİNDE ENJEKSİYON TEDAVİSİ FAYDA SAĞLIYOR

Nöroloji Uzmanı Yazman’ın söylediklerine göre titremeler hastanın yaşam kalitesini ciddi derecede düşürüyorsa ve hasta günlük eylemlerini yerine getirmekte güçlük çekiyorsa ilaç tedavisine başlanabilir. Gerekli görülürse etkilenen kas gruplarına enjeksiyon da uygulanabilmektedir. Özellikle baş-boyun titremelerinde enjeksiyon tedavisinin daha etkili sonuç verdiği tespit edilmiştir. Yazman, ilaç tedavisi ile sonuç alınamadığı takdirde ve şiddetli titremesi olan hastalarda cerrahi tedavi yöntemlere de başvurmanın mümkün olduğu belirtiliyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal