Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını etkilerini devam ettiriyor. Türeyen varyantlar ile kendini yenileyen salgına dair geliştirilen aşılar dünya genelinde uygulanmaya devam ediyor. Salgının ortaya çıktığı 20 Mart 2020 tarihinden beri canla başla çalışan Sağlık Bakanlığı, yerli aşı TURKOVAC’ı uygulamaya başladı. Hatırlatma dozu olarak uygulanan aşı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, TURKOVAC’ın antikor seviyesini hızla yükselttiğini belirtti.
Salgının başından beri canla başla çalışan Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz aylarda TURKOVAC yerli aşısını gönüllüler üzerinde uygulamaya başlamıştı. Aşı hakkında önemli sonuçların elde edildiğini dile getiren Kara, TURKOVAC aşısının klinik çalışmalardaki verilerinin oldukça olumlu olduğunu, inaktif aşı Sinovac'la yürütülen karşılaştırmalı verilerden de olumlu sonuçlar alındığını belirten Kara, TURKOVAC'la ilgili iki grup veri üzerinden değerlendirme yapıldığını anlattı.
Yapılan çalışmaların daha doğru bilgiler vermesi için titizlikle çalıştıklarının altını çizen Kara, "Şu ana kadar elde ettiğimiz verilerde, TURKOVAC uygulanan kişiler arasında ağır hastalanan, hastaneye veya yoğun bakıma yatan olmadığını gördük. Ayrıca diğer aşının uygulandığı grupta da çok ağır hastalanan olmadı. Kovid-19 pozitif olanların sayılarını karşılaştırdığımızda da TURKOVAC'da avantajlı olduğumuzu görüyoruz. Bu, aşının etkinliğini, koruyuculuğunu gösterme yönünden bir avantaj. Bu noktada ilk verilerimiz çok olumlu. Bu verilerin hepsi, detaylarıyla acil kullanım onayını değerlendiren komisyonlara sunuldu. Çok titiz değerlendiriliyor." Dedi.
Yapılan çalışmalarda yerli aşının yan etkilerinin ele alındığına dikkat çeken Kara, "Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. TURKOVAC'ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük." Şeklinde konuştu.
Merakla beklenen yerli aşı TURKOVAC’ın üretim aşamasında çok fazla test yapıldığına dikkat çeken Kara, yerli aşının üretilebilir olduğunu belirtti.
Son günlerde gündem olan aşının son kullanma tarihine dair merak edilen sorulara açıklık getiren Kara, TURKOVAC’ta "3 aylık kullanım süresi vardır" diye yazılabileceğini ifade etti. Bu kullanım süresinin periyodik olarak yapılacak stabilite testlerinden elde edilen sonuçlara göre belirtildiğinin altını çizde.
İlk adımda uygulanan aşıların ardından TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak kullanılması için bütün klinik çalışmalarının yapıldığını belirten Prof. Dr. Kara, "İnaktif ve mRNA aşılarında ilk iki dozdan sonra uygulanan hatırlatma dozuyla, antikor seviyesinde hızlı bir zıplama görülüyor. TURKOVAC'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda da böyle bir zıplamayı görüyoruz. Bu da bizim en büyük avantajlarımızdan bir tanesi. Veriler, aşının hatırlatma dozu olarak kullanılabilir olacağını gösteriyor’’ şeklinde konuştu.
Çalışmalar sonrası ortaya çıkan verileri yorumladığını dile getiren Kara, esas çok yönlü değerlendirmenin TURKOVAC'ın acil kullanım sürecini inceleyen bağımsız ve tarafsız komisyondaki hocalar tarafından yapılacağını ve bunun sonucunda bir karara varılacağının altını çizdi.
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinden oluşan komisyonun kapsamlı değerlendirmeleri sonucunda TURKOVAC'a acil kullanım onayı verilmesinin aşının her yönüyle güvenilir olduğunu ifade ettiğini belirten Kara, "Yapılan incelemelerde üretiminin, istenmeyen etkilerinin, etkinliğinin 'uygun' şeklinde değerlendirilmesi durumunda, şu an nasıl ülkemizde istenirse mRNA, istenirse inaktif Sinovac aşısı olunabiliyor, üçüncü bir aşı olarak TURKOVAC da rahatlıkla kullanılabilir olacak. İsteyen herkes TURKOVAC'ı da aşı dozu olarak tercih edebilecek." Dedi.