Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit salgının son durumunu değerlendirdi.
Maske kullanım oranının azaldığını söyleyen Prof. Dr. Nurettin Yiyit, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yeniden artışa geçtiğine vurgu yaptı. Maske kullanımın sadece koronavirüsten değil diğer virüslerden de koruduğunu dile getiren Yiyit, "Maske nasıl bizi koronavirüsten koruyorsa aslında bütün viral enfeksiyonlardan koruyor. Gribal enfeksiyonlar bu yıl tekrar olma ihtimali var. İkisi bir arada olacağı için bunu ayırt etmemiz çok zor olacak. Özellikle riskli grubun grip aşılarını olmaları gerekecek" dedi.
Koronavirüse karşı uygulanan tedbirlerin azalması durumunda olumsuzlukların artacağını söyleyen başhekim, "Ya etkili bir ilaç hızlıca dünya üzerinde kullanıma geçer ya da hızlıca toplumu aşılarız bunlardan biri olursa pandeminin sonu gelebilir. Ben umutlu bir yol yürüdüğümüzü düşünüyorum. Bu virüsü kontrolsüz yakalayan veya temas eden insanların birçoğunun hikayesinin yoğun bakımda veya morgda bittiğini unutmayalım." diye uyarılarda bulundu.
Vakaların son durumu hakkında konuşan Yiyit, "Vakaların çok yüksek olduğu geçmiş dalgaların 30 binli rakamlarını göz önünden geçirelim o tarihlerde neredeyse yoğun bakımlarımız dolma sinyallerini veriyordu. Bu dalgada 30 binli rakamı yaşıyoruz ama yoğun bakım, Kovid servislerimiz dolu değil. Aşının etkisi ile yürüyoruz. Okulların açılmasıyla birlikte daha genç yaş grubunda vakaların arttığını biliyoruz. Aşılanma hızımızı artırabilirsek Kovid-19 mevsimsel bir hastalığa döndürebiliriz " diye ifade etti.
Eğitime ilişkin değerlendirmelerde bulunan başhekim Yiyit, Bilim Kurulu'nun yüz yüze eğitimden yana olduğunun altını çizerek şöyle dedi: "Eğitim bir daha hiç sekteye uğramasın çocuklarımız sıralarından mahrum kalmasın istiyorsak bunun birinci yolu evlerde bulaşıcılığı engellemek. Benim ailelerden en büyük isteğim, çocukları okula gidiyorsa lütfen evdeki herkes aşılarını yaptırsın. Özellikle üniversite gençliğinden aşı konusunda bize destek olmalarını istirham ediyorum. Bir daha sahne sanatları seyircisiz kalsın istemiyorsak, futbolseverler tribünler boş kalsın, okullar çocuk sesinden mahrum kalsın istemiyorsak ve hiç kimse artık evine ekmek getirip getiremeyeceğim gibi bir soru işaretine yürümek istemiyorsa, iş yerlerimiz hep açık kalsın istiyorsak bu işin yolu belli."
Prof. Dr. Nurettin Yiyit, kısıtlamalar hakkında önemli bilgi paylaşımında bulunarak, “Şu an için beklemiyoruz böyle bir plan böyle bir öngörü yok. Yasaklar değil, uyumdur süreci belirleyen biz ne kadar yasak getirirsek getirelim bir uyum yoksa o yasaklar sadece yazıldığı yerde kalır” dedi.