Bilim insanları yaşlanmayı geciktirecek sırrı ortaya çıkardı: Yaşam ömrünü yüzde 25 uzatıyor

İngiltere’deki bilim insanları, fareler üzerinde denenen ve yaşlanma sürecini önemli ölçüde kısaltan ilacın olumlu sonuç verdiğini açıkladı. Buna göre tedavi edilen farelerin yaşam süresi yüzde 25 oranında arttı.

19.07.2024-10:48 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-10:48) Bilim insanları yaşlanmayı geciktirecek sırrı ortaya çıkardı: Yaşam ömrünü yüzde 25 uzatıyor

Bilim insanları, yaşlanma karşıtı tedavi alanında çığır açan bir gelişmeye imza attı. İngiltere'deki Tıbbi Bilimler Tıbbi Araştırma Konseyi Laboratuvarı'ndan Profesör Stuart Cook liderliğindeki ekip, yaşlanma sürecini etkileyen bir proteini hedef alan yenilikçi bir tedavi geliştirdi. Bu tedavi, fareler üzerinde yapılan deneylerde dikkate değer sonuçlar verdi.

Yaşam süresini yüzde 25 uzattı

NTV’de yer alan habere göre; Deneylerde tedavi edilen farelerin yaşam sürelerinin yüzde 25 oranında uzadığı gözlemlendi. Ayrıca, bu farelerde kanser riski azaldı, tüylerinde beyazlama görülmedi, görme yetenekleri iyileşti ve kas fonksiyonları güçlendi. 55 yaşındaki bir insana eşdeğer olan 75 haftalık fareler, ortalama 155 hafta yaşarken, tedavi edilmeyen farelerde bu süre 120 hafta olarak belirlendi.

Bilim insanları yaşlanmayı geciktirecek sırrı ortaya çıkardı: Yaşam ömrünü yüzde 25 uzatıyor

Kas kaybı ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor

Profesör Cook, bulguların son derece umut verici olduğunu belirterek, tedavinin farelerde yaşlanma belirtilerini azalttığını ve genel sağlık durumlarını iyileştirdiğini ifade etti. Ayrıca, tedavinin kronik hastalıklara ve yaşa bağlı kas kaybı gibi sorunlara karşı koruma sağladığını ve telomer kısalmasını azalttığını açıkladı. Telomerlerin kısalması, yaşlanma sürecinde hücre fonksiyonlarının azalmasına ve hastalıklara neden olabiliyor.

Bu çalışmanın insanlar üzerinde de benzer etkiler gösterebileceği umuduyla araştırmalarına devam ettiklerini söyleyen Cook, yaşlanma karşıtı ilaçların geniş çapta kullanılabilmesi için daha fazla klinik deney ve finansman gerektiğini vurguladı. Bu alandaki ilerlemenin zorluklarla dolu olduğunu kabul eden Cook, araştırmalarının insan sağlığına büyük katkı sağlayabileceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal