Bilim insanları tam yerini açıkladı: Koronavirüs salgını nerede başladı?

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı yer belli oldu. ABD’li ve Fransız bilim insanlarının ortak çalışması neticesinde koronavirüsün pazarda satılan enfekte hayvanlar sebebiyle ortaya çıktığı ve yayıldığı öne sürüldü.

21.09.2024-10:10 - (Son Güncelleme: 21.09.2024-10:10) Bilim insanları tam yerini açıkladı: Koronavirüs salgını nerede başladı?

ABD’li ve Fransız bilim insanları Koronavirüs pandemisinin sıfır noktasını buldu. Son araştırmalar, corona virüsün kökenine dair yeni bulgular ortaya koydu. ABD’li ve Fransız bilim insanlarının yaptığı analizler, virüsün hayvan pazarında ortaya çıktığı ve yayıldığı tezini güçlendiriyor.

Yüzlerce Örnek İncelendi

Haber7’de yer alan habere göre; 2020 yılının Ocak ayında Çin’in Wuhan kentindeki hayvan pazarından toplanan yüzlerce numune, bilim insanları tarafından analiz edildi. Salgının başlamasının ardından kapatılan pazarda, tezgahlardan, hayvan kafeslerinden ve kürk yüzme ekipmanlarından alınan sürüntü örnekleri detaylı bir şekilde incelendi. Bu analizler, salgının potansiyel kaynakları olarak rakun köpekleri, misk kedileri ve bambu fareleri gibi hayvanları işaret ediyor.

Bilim insanları tam yerini açıkladı: Koronavirüs salgını nerede başladı?

Pazarın Köken Olduğuna Dair Güçlü İpuçları

Araştırma, pazar tezgahlarından birinin hem hayvanların hem de corona virüsün merkezi olduğunu vurguluyor; ancak kesin bir kanıt henüz sunulamadı. Çinli yetkililer tarafından Covid-19’un erken evrelerinde toplanan bu numuneler, virüsün kökenine dair en değerli bilimsel verilerden biri olarak kabul ediliyor.

Genetik Kodlarla Geçmişi Aydınlatma Çabası

Geçtiğimiz yıl yayınlanan analizlerin ham verileri, diğer bilim insanlarının kullanımına açıldı. Yeni bir çalışma ise milyonlarca kısa genetik kod parçasını inceleyerek, Ocak 2020’de pazarda bulunan hayvanları ve virüsleri adeta yeniden canlandırdı. Bu analizler, corona virüs ve virüsü taşıyabilecek hayvanların aynı alanlarda bulunduğunu gösteriyor. Özellikle rakun köpeklerinin virüsü taşıdığı ve bulaştırdığı belirlendi.

Hayvansal Köken Tezi Güçleniyor

Araştırmacılar, bu verilerin virüsün pazarda ortaya çıktığını ve güçlendiğini gösterdiğini belirtiyor. Pazar dışında bir başlangıç noktasından ziyade, pazarın salgının merkezi olduğunu savunan araştırma, erken vakalar ve pazarla bağlantılı hastaneye yatışlarla da destekleniyor. Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde, corona virüsün hayvansal kökenli olduğuna dair kanıtlar giderek daha güçlü hale geliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal