Bilim insanları şeker dünyasını keşfetti: Dünya’ya organik moleküller taşımış olabilir

Astronomi bilimciler, Neptün’ün ötesinde bulunan ve yüzeyi şekerle kaplı bir cisim keşfetti. Glukoz ve ribozla kaplı olan gezegenin Dünya’nın oluşumunda önemli bir etkiye sahip olabileceği tartışılıyor.

09.06.2024-12:33 - (Son Güncelleme: 09.06.2024-12:33) Bilim insanları şeker dünyasını keşfetti: Dünya’ya organik moleküller taşımış olabilir

Güneş Sistemi'nin en ıssız bölgelerinden birinde, Arrokoth adlı gök cismi üzerinde yapılan araştırmalarda ilginç bir keşif yapıldı. ABD ve Fransa'dan gelen bilim insanları, Arrokoth'un sıradışı şekilli ve küçük yüzeyinde glukoz ve diğer şeker türlerinin varlığını ortaya çıkardı.

Şeker dünyası keşfedildi

NTV’de yer alan habere göre; Bu tür gök cisimlerinin, özellikle kuyruklu yıldızlar gibi, Dünya'nın erken dönemlerinde organik bileşikler taşıyarak yaşamın evrimine katkı sağlamış olabileceği düşünülüyor. Arrokoth, Neptün'ün ötesinde, Güneş'in etrafında dönen Kuiper Kuşağı'nda bulunuyor ve düzleşmiş bir kar topunu andıran bir şekle sahip.

Bilim insanları şeker dünyasını keşfetti: Dünya’ya organik moleküller taşımış olabilir

Bilim insanları, bu cismin kırmızımsı renginin sebebini araştırmaya devam ediyorlar. Daha önce yapılan araştırmalarda, Arrokoth'un yüzeyinde bol miktarda metanol bulunduğu tespit edilmişti ve bu metanolün yüzey renginin oluşumunda rol oynadığı düşünülmüştü. Yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar, Arrokoth'un yüzey rengini taklit etmek için enerjik elektronlarla birleştirilmiş metanol buzları kullandılar ve şekerle ilişkili bileşiklerin varlığını ortaya çıkardılar.

Bu bulgular, erken Dünya'da yaşamın evrimi için önemli olan önbiyotik moleküllerin kökeni konusunda ipuçları sunabilir. Bilim insanları, Kuiper Kuşağı gibi gök cisimlerinden Dünya'ya bu tür bileşiklerin nasıl ulaştığını anlamaya çalışıyorlar. Özellikle kısa periyotlu kuyruklu yıldızların, Dünya'ya organik bileşikler getirmiş olabileceği öne sürülüyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal