Los Angeles California Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Zhaoping Li tarafından yönetilen araştırma üzüm tüketiminin, kuvvetli, bir bağışıklık sistemi için gerekli olduğu düşünülen bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini önemli bir ölçüde artırdığını saptadı.
Gerçekleştirilen araştırma sonucunda, üzümün faydaları bilimsel olarak kanıtlanarak şu sonuçlara varıldı:
- Üzüm, kolesterolü yalnızca dört haftada düşürmekte,
- Kan şekeri düzeylerini ve kan basıncı düzeylerini azaltmakta,
- Kalp hastalığı için büyük bir risk faktörü olan kronik iltihabı azaltmakta,
- Kolesterol seviyelerini dengelemekte.
Konuyla ilgili konuşan Profesör Zhaoping Li, şunları kaydetti: "Üzümlerin bağırsak bakterileri üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu bulduk, bu harika bir haber, çünkü sağlıklı bir bağırsak sağlık için kritik öneme sahip. Bu çalışma, kolesterolü düşürülmüş üzümlerin kalp sağlığına faydalarını pekiştirirken, bilgimizi derinleştiriyor ve üzümlerin sağlığa olan faydalarının kapsamını genişletiyor."
Bol miktarda enerji ve lif içeren üzüm protein açısından bir hayli zengindir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün anavatanı Anadolu’dur. Üzümün antioksidan özelliği ise, E vitamininden 50, C vitamininden ise 30 kat daha fazladır. Beyin sağlığından, sindirim sistemine, cilt sağlığından kansere kadar pek çok alanda yararlıdır.
Güçlü bir antioksidan olan üzüm, migrene ve hazımsızlığa, kabızlığa iyi gelmektedir. Kolesterolü dengeleyen üzüm, böbrek bozukluklarını onarmaya yardımcıdır, göz sağlığını korumakta ve astım karşı fayda sağlamaktadır.
Cilt sağlığı için yararlı olan üzüm cildi yumuşatır ve gençleştirir. Güçlü saçlar için gerekli olan vitamin ve mineraller de üzüm de bulunmaktadır.
Antioksidan yönünden oldukça zengin olan üzüm; kolon ve meme kanserine karşı koruyucudur
İçeriğindeki yüksek orandaki şeker sebebi ile üzümün kalori değeri yüksektir. 100 gram ağırlığındaki bir üzüm 71 kaloriye denk gelmektedir. Şeker ve karaciğer yağlanması olan hastalar üzüm tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır.