Bilecik'te Tescilli Biberin Kurutma Döneminde Geleneksel Bir Atmosfer

Bilecik'in Çukurören köyü, kurutma döneminde yerli biberiyle fotoğrafçıları ağırlayarak hem tanıtım hem de ekonomik katkı sağlıyor.

07.10.2024-14:00 - (Son Güncelleme: 07.10.2024-14:00) Bilecik'te Tescilli Biberin Kurutma Döneminde Geleneksel Bir Atmosfer

Bilecik'te Biber Kurutma Dönemi

Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyü, kurutma döneminde tescilli biberin oluşturduğu muhteşem manzaralarla fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Bu dönemde köy, biberlerin asılmasıyla adeta kırmızı renge bürünüyor.

Tescilli Biberin Tarihçesi

320 dekar alanda, 37 çiftçi tarafından üretilen acı kırmızı biber, 160 yıllık ata tohumu kullanılarak yetiştiriliyor. 4 yıl önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen bu biber, mayıs ayında ekilip, eylül ile kasım arasında hasat ediliyor.

Köy Ziyaretçileri ve Ekonomik Katkı

Kurutma döneminde, Ege Bölgesi ve İstanbul başta olmak üzere farklı kentlere gönderilen bu özel ürün, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Fotoğraf çekmek isteyen pek çok kişi, köye gruplar halinde gelerek yerel halktan alışveriş yapıyor ve bu durum bölgesel ekonomiye katkı sağlıyor.

Köy Muhtarının Açıklamaları

Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, köye gelen ziyaretçilerin çoğunun İstanbul, Ankara ve Bursa'dan olduğunu belirtti. Dündar, "2019'dan beri bu şekilde devam ediyoruz. Youse uygun gelen tarihleri belirtiyorlar ve biz de onları karşılıyoruz. Ziyaretçiler biberleri görünce hayran kalıyor ve tekrar geliyorlar. Böylece biberimizin hem tanıtımını hem de satışını yapmış oluyoruz," diyerek memnuniyetini ifade etti.

Fotoğrafçıların Yorumları

Ankara'dan gelen Trabzon Vakfı Fotoğrafçılık Kulübü üyesi Aynur Şahin, köyü fotojenik bulduğunu ve biber alışverişi yaptıklarını belirtti. Şahin, "El emeği ürünler bizim için her zaman değerlidir. Çektiğimiz fotoğraflar yıl sonu sergimiz için önemli, renkler ve doğallık ön planda,” dedi.

Aynı vakfın fotoğrafçılık eğitmeni Muammer Zeki Güven ise, köyün hem görüntüsü hem de insanlarının sıcaklığı açısından ender bir yer olduğunu vurguladı. Güven, "Bu tür yerlerde ticaret genelde ön plandadır ama burada böyle değil. İnsanlarla sıcak bir sohbet etmek, kendini ifade edebilmek inanılmaz bir deneyim," diyerek duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyü, kurutma döneminde köyü adeta kırmızıya boyayan tescilli...

Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyü, kurutma döneminde köyü adeta kırmızıya boyayan tescilli biberin oluşturduğu görüntü nedeniyle ziyaret ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal