Bilanço bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklarla bu varlıkları finanse edildiği kaynakları tasnifli bir halde gösteren temel finansal tablolardan birine denmektedir. Finansal tablolar; muhasebenin biriktirmiş olduğu bilgilerin bir özetinin belli dönemlerde ilgili kişilere yani yöneticiler, ortaklar, bankalara vs. aktararak, ilgililerin bilgi sahibi olmasını amaçlayan ve bunu sağlayan tablolardır.
Muhasebenin temeli olan Aktif=Pasif esasına dayanarak oluşturulmuş olan bilanço, işletmenin belirli bir tarihte çekmiş olduğu fotoğrafı gibi düşünmek yanlış olmaz. Bilançoya bakarak işletme hakkında bilgi sahibi olunmasının koşulu ise tabii ki de o bilançoyu analiz etmektir. Peki bilanço analizi nasıl yapılır ?
Bilanço Aktif ve Pasif olmak üzere 2 ana bölümden meydana gelir. Aktif bölümünde Dönen Varlıklar ve Duran Varlıklar yer alırken Pasif bölümünde ise Kısa Vadeli Borçlar, Uzun Vadeli Borçlar ve Özsermaye konuları ve şablonları yer alır.
Öncelikle analiz yapılmadan bilançonun analize hazır hale getirilmesi gereği mecburen yapılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken başka bir husus da, firmayı mali açıdan olduğundan daha güçlü gösteren ve analisti yanlış yönlendirebilecek unsurlardır. Örnek vermek gerekirse, aktiflerin yüksek gösterilmesi, borçların düşük gösterilmesi gibi istenmeyen durumların sermayenin yüksek gösterilmesi, borçların uzun vadeli gösterilmesi gibi yanıltıcı durumlardır
Bilançonun analizi temel olarak aktif ve pasiflerde yer alan değerlerin birbirine oranlanması ve bu oranların sonucunun analistler tarafından yorumlanması şeklinde yapılır. Piyasada ve uygulamada genel kabul görmüş oranlar mevcut olsa bile analizi yapan kişi ve ya kişiler kurumlar yeni oranlar oluşturabilir. Analizin kolay olması için se çok sayıda oran dört ana grupta toplanıp gösterilebilir. Bunlar; Likidite Oranları, Mali Yapı Oranları, Faaliyet Oranları ve Karlılık Oranlarıdır.