Gün içerisinde istemli ya da istemsiz yaptığımız bazı hareketlerin beyin hasarına yol açabileceğini biliyor muydunuz? Sizler için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün beyin hasarına yol açabilecek davranışlar olarak belirlediği 10 alışkanlığı derledik. İşte elinizden geldiğince uzak durmanız gereken 10 alışkanlık...
Gün içerisinde istemli ya da istemsiz yaptığımız bazı hareketlerin beyin hasarına yol açabileceğini biliyor muydunuz? Sizler için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün beyin hasarına yol açabilecek davranışlar olarak belirlediği 10 alışkanlığı derledik. İşte elinizden geldiğince uzak durmanız gereken 10 alışkanlık...
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kan şekerini dengelememize yardımcı olur. Birçok insan sabah kahvaltısının önemini bilirken, gece atıştırıp yatmayı tercih edenler kahvaltı öğününü atlamaktadır. Bu durum beynin yeterli besin sağlamasını engellemektedir. Buna bağlı olarak da beyin fonksiyonlarının bozulması olasıdır.
Uzun süreli uykusuzluklar hücrelerin ölümünü hızlandırmaktadır. Yoğun ve stresli bir günün sonunda uygun dinlenme, uyku ile sağlanmaktadır. Vücudun onarımının sağlanması ve beyin hasarlarını en aza indirmek açısından düzenli uyku, önceliklerimiz arasında olmalıdır.
Vücuda alınan yüksek şeker oranı, organlarımızın gereken vitamin ve mineralleri almasının önüne geçeceği için yanlıştır. Sağlıksız beslenme biçimleri, beyin rahatsızlıklarını büyük ölçüde artırmaktadır.
Gereğinden fazla yemek, aşırı kilo almak, kişinin kendini değersiz ve yetersiz hissetmesi gibi etkenler zihinsel ve bedensel yorgunluğa sebebiyet verir. Buna bağlı olarak beyindeki atardamarlarda sertleşme meydana gelir.
Sigara içmek her türlü hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Dünyanın her yerinde sigaranın zararları bilinmesine rağmen, sıkça tüketilen bir maddedir. En zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara, Alzheimer hastalığının yanı sıra “çoklu beyin küçülmesine” de neden olmaktadır.
Evet, kulağa çok garip geliyor, ama bu alışkanlık gece boyu oksijen alımınızı azaltmaktadır. Uyku esnasında, havasızlığa bağlı baş dönmesi ve hava eksikliği hissetmeyiz. Bu nedenle bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünebilirsiniz. Uyurken kafayı örtmek, ciğerlerimizi havasız bıraktığı gibi fazla karbondioksit solunması sebebiyle de zararlıdır.
Beynimizin etkin çalışması için son derece yüksek miktarlarda oksijen gerekmektedir. Bu nedenle, sıkı çalışma saatlerinin ardından hava almak iyi hissettirir. Kirli havanın sürekli olarak solunması, beynin etkin çalışmasını engeller.
Geçirdiğimiz hastalıklar, vücudumuzun bize yavaşlamamız için verdiği birer uyarıdır. Buna karşılık çoğu zaman hasta olmamıza rağmen, dinlenmek yerine çalışmayı tercih ederiz. Hasta olduğumuz dönemlerde çalışmak, beyni zorlamayı gerektirir ve hasara neden olabilir.
Okumak kadar konuşmak da beyin gelişimi için faydalıdır. Müzik, sinema, fotoğraf üzerine konuşmalar yapmak zihin gelişimi ve büyümesi adına iyi birer seçim olacaktır. Hayal gücümüzü geliştirmek, beyin etkinliğini artırmaktadır.
Düşünmek, beyni genişletir ve işlevini arttırır. Beyin doğru düşüncelerle, doğru yöntemlerle geliştirildiğinde, zihninizin açılmasına; aynı şekilde yanlış düşüncelerle doldurulduğunda beyin küçülmesine sebep olabilir. Bu nedenle gelişim için doğru adımları atmalısınız.