Beyin Tümörü Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

En sık görülen nörolojik hastalık türlerinden biri olan beyin tümörü hakkında en sık aratılan beyin tümörü çeşitleri ve tedavilerini sizin için haberimizde bir araya getirdik…

03.07.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 11.08.2021-14:08)

Son yıllarda en sık görülen nörolojik hastalıkların başında yer alan beyin tümörleri hakkında en çok aratılan beyin tümörü çeşitleri ve tedavi yöntemlerinin detaylarını yazımızda bir araya getirdik. İşte beyin tümörü hakkında merak edilenler….

BEYİN TÜMÖRÜ ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Vücudun dengesini sağlayan e önemli organ şüphesiz ki beyin. Beyin tümörü ise genellikle sinir dokusunda oluşan ve vücudun başka yerlerinde de görülen huysuz dokulardır. Bu tümörler oluşum yerlerine göre kol bacak kuvvetsizliği, kişilik değişiklikleri, konuşma ve görme bozuklukları ve nöbete sebep verebilirler. Beyin tümörleri kapladıkları yer bakımından beyinde baskı oluşturabilir ve ani ölümlere neden olabilir. Peki oldukça önemli bir nörolojik rahatsızlık olan beyin tümörü çeşitleri nelerdir? 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Sıralamasına göre beyin tümörleri;

-Diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler

-Ependimal tümörler

-Koroid pleksus tümörleri

-Nöronal ve nöroglial tümörler

-Pineal bölge tümörleri

-Embrional tümörler

-Sinir kılıfı tümörleri

-Meningiomlar

-Mezenkimal tümörler

-Melanositik tümörler

-Lenfomalar

-Histiositik tümörler

-Germ hücreli tümörler

-Sellar bölge tümörleri

-Metastatik tümörler olarak gruplandırılmıştır.

Diffuz Astrositik ve Oligodendroglial Beyin Tümörler

Bu tümör çeşidi, sinir dokusunda meydana gelen tümörlerin büyük bir kısmını oluştururlar. Köklerinden gelen yapıya göre astrositom ve oligodendrogliom şeklinde iki gruba ayrılırlar. Bu beyin tümörleri iyiden kötüye doğru 4 evreden oluşmaktadırlar. Birinci ve ikinci evredeki tümörler tedaviye en etkili cevap veren evrelerdir. Ancak sonraki evrelerdeki tedavi sistemi cerrahi müdahale gerekmektedir. 

Çocuklarda ise beyincikte bir diğer adıyla beyin sapı bölgesinde tümörler görülebilir. Bu tümörlerin esas tedavisi radyoterapi olmakla beraber uygun lezyonların çıkartılması, patoloijk tanının koyulması açısından cerrahi düşünülebilir.

Ependimal Tümörler

Çocuklarda yüzde 10, yetişkinlerde ise beyin tümörlerinin yüzde 3 veya 4’lük kısmını, beyin havuzcuklarında oluşan bu tümördür. Yaygın olarak ikinci evrede görülse de üçüncü evrede de gözlemlenebilir. Cerrahi bir tedavi gerektirmektedir. Bu tümörlerin beyin omurilik sıvısı vasıtasıyla omuriliğe de yayılabildiği gösterilmiştir.

Koroid Pleksus Tümörleri

Bu tümör çeşidi beyin sıvısının salgılanmasını sağlayan hücrelerden meydana gelir. Bu tümörler koroid pleksus papillomları olarak adlandırılır. Davranış şekillerine göre evrelere ayrılır. Cerrahi sonrasında habis davranış gösteren veya omuriliğe yayılanlara radyoterapi yapılabilmektedir.

Nöronal ve Nöroglial Tümörler

Yaygın olarak nöbet hastalarında görülen bir beyin tümörüdür. Cerrahi tedavi sırasında aktifleşir, bu nedenle cerrahi tedavi hem kitle etkisinin azaltılması hem de nöbet kontrolunun sağlanması açısından faydalıdır. Yavaş büyüdükleri için bazı hormonları salgılamakta sorun oluşturabilirler. Ameliyat esnasında bu hormonlara bağlı oluşabilecek kalp ve akciğerler ile alakalı sorunlar için önceden tedbir alınmalıdır.

Pineal Bölge Tümörleri

Uyku ve uyanıklığı kontrol eden bölge olarak adlandırılan Pineal bez, beyin havuzundaki sıvıyı bozarak hidrosefale neden olurlar. Hidrosefalisi olan hastaların cerrahi tedavisinin acilen yapılması gerekmektedir. Bu tümörlere yönelik yapılacak cerrahi açık olabileceği gibi endoskopik de yapılabilir. Hastaya hangi ameliyatın uygun olduğuna beyin cerrahisi uzmanları karar vermektedir.

Embrional Tümörler

Çocukluk çağı tümörleri arasında en sık görülenidir. Omurilikte yayılabilir. Ameliyat gerektiren bir beyin tümörü türüdür ve ameliyat sonrası radyo terapi ile takip edilir. Sahip oldukları moleküler mutasyonlara göre bu tümörlerin seyri değişebilmektedir. Ancak tedavisiz kaldıkları takdirde çok ölümcül oldukları bilinmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal