Beyin Sisi Nedir?

Beyin sisi , anlık hafıza kayıpları, kafa karışıklığı, odaklanamama, konuşmada yaşanan zorluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki beyin sisi belirtileri nelerdir? Beyin sisi nasıl tedavi edilir?

03.03.2021-10:51 - (Son Güncelleme: 03.03.2021-10:51) Beyin Sisi Nedir?

Özellikle beyin sisi koronavirüs atlatan her 10 hastadan birinde görülüyor. Birkaç ay içerisinde hastanın doktor desteğiyle hastalığı atlatıp normal yaşamına adapte olması sağlanıyor.

Virüsün uzun süreli etkileri araştırılmaya devam edilirken,  semptomları hafif geçiren hastaların günden güne daha fazla beyin ve sinir sistemine etki eden nörolojik rahatsızlıklar yaşadığını araştırmalar gözler önüne seriyor. Beyin sisi hastalığı insanların bilişsel işlevlerinde zorlanmasına sebep oluyor.

Virüsün sebebiyet verdiği enfeksiyonlar nedeniyle oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle ortaya çıkıyor.

BEYİN SİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Unutkanlıkta artış.

-Dikkat dağınıklığı yaşamak.

-Konsantrasyon kaybına dikkat!

-Konuşurken kelime bulmada güçlük çekmek.

-Düşüncelerini toparlayamamak.

-Okuduğunu anlamadan sayfalarca dalıp gitmek.

-Önemli konularda karar vermede zorluk.

-Başladığı hiçbir işi bitirememek .

-2 işi aynı anda yapamamak.

-Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek.

BEYİN SİSİ TEDAVİSİ NASIL OLUR

Beyin sisi tedavisinde dikkat edilmesi gereken ilk konu beslenmedir. 3 ay boyunca glutensiz, şekersiz ve süt ürünlerinin olmadığı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu beslenme programında ağırlıklı olarak  taze sebze ve meyvelere, zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlara, doğru protein kaynaklarına, çiğ kuruyemişlere ve fermente ürünlere sofralarınızda yer verin.

Kronik stres varsa psikolojik stresinizi azaltmayı ve daha iyi bir uyku düzenine geçmek için destekler alabilirsiniz. Uykuya dalmakta zorluk varsa melatonin desteği ile beraber, uyumanızı kolaylaştırıcı kediotu, melisa, mercanköşk, anason, sarı kantaron gibi bitkiler ve çaylarını tüketmek sizin için faydalı olacaktır. 

Fiziksel aktivitenizi arttırarak açık havada yapılacak kısa süreli 20 dakikalık yürüyüşlerin dahi beyin sisine iyi geldiği biliniyor. Hafta sonları açık havada, deniz kenarında, doğada vakit geçirmek de iyi gelecektir.

YORUM YAZ..
Modal