Beyin Sağlığınızı Birkaç Soruda Test Edin

Uzmanlar ansızın gelen bir baş ağrısının veya yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başlayan unutkanlığın, baş dönmesinin ve bazen de göz bebeklerinin birinin büyümesinin, beynin alarm vermesi olarak görmektedir. İşte beyin sağlığını test etmenin yolu...

22.07.2020-15:43 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-15:34) Beyin Sağlığınızı Birkaç Soruda Test Edin

Günde ortalama 2,5 litre suyun mutlaka beyin sağlığı için tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İlhan Aydın, 'Tüm organlarımızla sürekli iletişim içinde olan beynimizin sağlığı bozulunca vücudumuz da kaçınılmaz olarak az ya da çok etkileniyor. Beynin verdiği olumsuz sinyaller göz ardı edildiğinde ise hayati tehlike kaçınılmaz olabiliyor' açıklamasında bulundu.

HANGİ ZAMANLARDA VE NASIL BAŞINIZ AĞRIYOR?

'Baş ağrısı, toplumda en sık görülen hastanelere başvuru sebebi olmakla birlikte insanların günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Baş ağrısı bu kadar fazla görülmekle birlikte çok büyük kısmında altta yatan ciddi bir hastalık bulunmamaktadır. Özellikle en sık karşımıza çıkan iki tipi, gerilim ve migren baş ağrılarıdır. Gerilim tipi baş ağrıları günlük hayattaki yorgunluk, stres ve yoğun psikolojik değişimlere bağlı olmakta ve altta yatan organik bir patoloji nedeni bulunmamaktadır. Bu ağrı tipinde ağrı gün boyu sürmektedir. Baş ağrısının şiddeti hafiftir ve değişkenlik göstermez, başın etrafında sanki bir bantla sıkıştırıyorlarmış gibi bir his oluşturur. Migren tipi ağrıda ise tek taraflı, zonklayıcı, bulantı ve kusma ile o taraftaki gözde bulanıklık yaratan eşlik ettiği bir ağrıdır. Işık ile sese karşı aşırı hassasiyetlik oluşur. 

Özellikle baş ağrısına eşlik eden ciddi bulantı ve kusma, konuşma bozukluğu, kol ve bacakta özellikle tek taraflı güçsüzlük ya da uyuşukluk oluyorsa, mutlaka vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekir. Çünkü altta yatabilecek tümör ya da kanama araştırılmalıdır. Beyin damar anevrizması (baloncuk) yırtılmasına bağlı oluşabilecek beyin zarları arasında kanama (subaraknoid kanama) mutlaka araştırılmalıdır. Diğer önemli bir husus ise, çocuklarda görülen baş ağrılarıdır. Özellikle küçük çocuklar kolay kolay başım ağrıyor demezler. Böyle bir durumda mutlaka beyin cerrahisine danışılmalı ve gerekli olan tetkikler yapılmalıdır.

BAŞ DÖNMESİ GÜNLÜK YAŞANTINIZDA NE KADAR ETKİLİ?

Baş dönmesi (vertigo) yaşayan kişiler günlük hayatında çok sıkıntı çekmektedir. Baş dönmeniz sürekli hale geldiyse mutlaka detaylı muayeneler yapılmalıdır. Sıklıkla karşımıza psikolojik sorunların eşlik ettiği baş dönmesi çıkmakla birlikte diğer nedenleri de düşünerek hareket etmek gerekir. Baş dönmesi santral veya periferik kaynaklı olabilir. Santral denilen beyin, beyincik ve beyin sapı lezyonları (tümör, enfeksiyon, damar tıkanıklığı, MS vb.) araştırılmalıdır. Periferik denilen iç kulakta yer alan kulak kristallerinin yer değiştirmesine bağlı gelişen pozisyonel vertigo değerlendirilmelidir.

SÜREKLİ BİR ŞEYLERİ UNUTMAM TEHLİKELİ Mİ?

Unutkanlık genç ve ileri yaşlarda karşımıza çıkabilmektedir. Gençlerde özellikle stres ve psikolojik kaynaklı olmakla birlikte beslenme bozukluğuna bağlı vitamin eksiklikleri, düzensiz uyuma, monoton yaşam ve son yıllarda özellikle yoğun teknolojik aletlerin kullanılması unutkanlık şikâyetlerini artmasına sebep olabilmektedir. Bunlar unuttuklarının farkında olan kişilerdir. İleri yaşlarda ortaya çıkan unutkanlıklarda hasta bunun farkında değildir ve öz bakımını yapamayacak duruma kadar gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda Demans ve Alzheimer hastalığı muhakkak araştırılmalıdır.

HANGİ YAŞLARDA HANGİ BEYİN HASTALIKLARI KARŞIMIZA ÇIKAR?

Çocukluk çağında daha çok beyincik tümörleri ile karşılanmaktadır. Bu tümörler iyi ve kötü huylu olabilmektedir. Yenidoğanlarda doğumsal anomaliler (hidrosefali, spina bifida) ile karşılaşılabilinir. Genç ve orta yaşlarda iyi ve kötü huylu tümörler, MS gibi dejeneratif hastalıklar sık görülmektedir. İleri yaşlarda ise daha çok kötü huylu tümörler, Parkinson, Alzheimer, Hidrosefali, Damar tıkanıklığı ve Hipertansif kanamalarla karşılaşılmaktadır.

HANGİ SPOR VE AKTİVİTELER BEYİNE İYİ GELİR?

Beden sağlığınız iyi olmadan beyin sağlığınız iyi olamaz. Hayatları boyunca düzenli spor ve egzersiz yapan kişilerin daha kaliteli ve uzun yaşama sahip olmakla birlikte daha aktif bir beyine sahip oldukları görülmektedir. Ağır egzersizler yapmak yerine daha hafif egzersizler yapmayı tercih edebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal