06.08.2020-15:48 (Son Güncelleme:22.11.2024-22:46)


1

Buğday ununa alternatif çeşitler arıyorsanız bu un türleri sizin işinize yarayacaktır. Özellikle glütensiz un kullanmak isteyenlere, ketojenik diyet veya taş devri diyeti yapanlara beyaz un dışındaki un çeşitleri tavsiye edilmektedir. Beyaz un yerine kullanılabileceğiniz malzemeler...



2

Badem unu, kabukları alınmış bademlerin öğütülmesiyle elde edilir. Magnezyum, Omega 3 doymamış yağ asitleri, bitkisel protein ve E vitamini için iyi bir kaynak olan badem aynı zamanda antioksidan özellikleri taşır. E vitamini içeriği sayesinde beyin sağlığını korumaya ve Alzheimer'ı önlemeye de yardımcı olan badem ununun, diğer kabuklu yemişler gibi yüksek kalorili olduğu için ölçülü tüketilmesinde yarar vardır. Protein kaynağı olmasının yanı sıra kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır ve potasyum da içerir.



3

Gluten içermeyen Hindistan cevizi unu, kurutulmuş Hindistan cevizi etinin yumuşak, ince bir toz haline gelmesiyle elde edilen tahıl ve glüten içermeyen bir un çeşididir. Yapacağınız kek, kurabiye ve kreplerde kullanılabilir. Tahıldan elde edilen un çeşitlerine kıyasla içerisinde önemli miktarda yağ içerir. Bu yağ esas olarak doymuş yağ sınıfına giren, öte yandan iltihabı azaltmaya yaradığı ve sağlıklı metabolizmayı desteklediği söylenen orta zincirli yağ asitlerinden (MCT) oluşmaktadır.



4

Karabuğday ismi tahıl çağrışımı yapsa da bir buğday çeşidi olmayan karabuğdayın unu, kuzukulağıgiller familyasından bir bitkinin tohumundan elde edilir. Tahıl çeşitleri olan buğday, pirinç ve arpa gibi tahıllardan farklı bir bitki olan karabuğday, tıpkı Kinoa ve amarant gibi tahıllarla hem benzerlik hem de farklılıklar gösteren tahıl benzeri besin grubunun içerisine girer. Yapısında yüksek düzeyde protein, diyet lifi, vitamin, mineral ve çoklu doymamış yağ asidi bulunur. Aynı zamanda antioksidan özelliği de vardır.



5

Kurabiye ve kek gibi hamur işi yiyeceklerin yanı sıra sütlü tatlılarda da kullanabileceğiniz kinoa unu, kinoa bitkisinin tohumlarının ince bir toz haline getirilmesi ile elde edilir. Yulaf ve arpa, otlardan elde edilen tohumlar ve dolayısıyla tahıl olurken kinoa ise chenopodium quinoa bitkisinden elde edilen tohumdur. Bu özelliği sayesinde tahıllarla aynı şekilde kullanılan fakat tahıl olmayan kinoa, benzeri olan amarant ve karabuğday tohumları gibi mükemmel protein kalitesine sahip olması sayesinde diyetlerdeki vitamin ve mineral eksikliklerinin önlenmesi için harika besin desteği oluşturmaktadır.



6

Özellikle vegan tip beslenmede iyi bir protein kaynağı olarak nohut adeta vazgeçilmezler arasında yer alır. Baklagil ailesinin bir üyesi olan nohut, yüksek lif içeriğiyle sindirime yardımcı özelliği ile bilinir. Nohutun içeriğindeki folat, bebekte görülebilecek nöral tüp defektini önleyici özellikleri sayesinde hamilelerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Magnezyum ve kalsiyumun ideal oranını barındıran nohut, vücudun B vitaminlerinden faydalanmasını da kolaylaştırır.



7

Buğday ununa alternatif olarak tercih edilebilecek yulaf unu, glütene benzeyen ancak glüten hassasiyeti veya alerjisi olanlar için daha güvenli bir protein olan avenin içeriyor. Harika bir lif kaynağı olan yulaf unu, kolesterol problemi olanların da tercih edebileceği bir çeşit olarak diğer bütün tahıllara göre daha düşük karbonhidrat içeriğe sahiptir. Diyabetliler için kan şekerini dengede tutarak uzun süre tok olmayı sağlayan yulaf ununu farklı un çeşitleriyle karıştırarak tüketebilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR