Beyaz Saray’dan İran’ın iddialarına yanıt: ‘Reisi’nin ölümünde ABD yaptırımlarının sorumluluğu yoktur’

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümü hakkında kendilerine yönelik suçlamalara yanıt veren Beyaz Saray, İran’ın iddialarının aksine Reisi’nin ölümünde ABD yaptırımlarının sorumluluğunun olmadığını söyledi.

21.05.2024-09:53 - (Son Güncelleme: 21.05.2024-17:27) Beyaz Saray’dan İran’ın iddialarına yanıt: ‘Reisi’nin ölümünde ABD yaptırımlarının sorumluluğu yoktur’

Telekonferans yöntemiyle basın brifingi veren Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümü hakkında açıklamalarda bulundu. Reisi’nin ölümü nedeniyle İran halkına taziyelerini ilettiklerini söyleyen Kirby, yaşanan kazadan dolayı üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Reisi, Hamas saldırılarına destek verdi

AA’da yer alan habere göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Kirby, İran'ın bölgedeki gruplara verdiği desteğin ciddi zararlara yol açtığını ve 7 Ekim'deki Hamas saldırılarında İran'ın rol oynadığını belirtti. Kirby, bu sebeple Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ellerinin kanlı olduğunu ileri sürdü. Eski İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, Reisi'nin helikopter kazasında ABD yaptırımlarını sorumlu tutan açıklamalarını ise "temelsiz" olarak nitelendirdi. 

Beyaz Saray’dan İran’ın iddialarına yanıt: ‘Reisi’nin ölümünde ABD yaptırımlarının sorumluluğu yoktur’

ABD yaptırımlarının sorumluluğu yoktur

Kirby, "ABD yaptırımlarının bu kazada sorumlu olduğu iddiası tamamen asılsızdır. Kazanın nedeni henüz net değil, en azından bizim için net değil. Sivil havacılık dahil kendi ekipmanlarının güvenilirlik ve emniyetinden kendileri sorumludur. Dolayısıyla bu iddialar tamamen asılsız." ifadelerini kullandı.

İran’dan ABD’ye suçlama

Kirby, İran'ın bu olayda da ABD'yi suçlamak için bir yol aradığını ve bunun beklenmedik bir durum olmadığını vurguladı. Zarif ise Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiği helikopter kazasında, ülkenin sivil havacılık sektörünü etkileyen tek taraflı ABD yaptırımlarının asli sorumlulardan biri olduğunu savundu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal