Beyaz lahana sen neymişsin? Tam bir sağlık deposu!

Beyaz lahana evimizde çok sık tükettiğimiz besinler arasında yer almaktadır. Turşusu kurulabilen, lezzetli sarmaların yapıldığı bu eşsiz sebzenin 10 farklı faydası mevcut. Sizler için araştırdık ve çıkan sonuçları istifadenize sunduk. Kış aylarında bol bol tüketmenizi ısrarla öneriyoruz. Detaylar haberimizde…

04.01.2024-18:13 - (Son Güncelleme: 04.01.2024-18:13) Beyaz lahana sen neymişsin? Tam bir sağlık deposu!

Soğuk havalarda daha dayanıklı olmak adına bolca tüketmeye özen gösteriniz. C,B,E vitaminleri ile birlikte; demir, magnezyum ve potasyum minerallerinde de zengindir. Beyaz lahananın kanserden koruduğu, bağışıklık kuvvetini arttırdığı yönünde faydalarının olduğu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, “Toksik maddelerin vücuttan atılması için muhteşem bir sebze olan beyaz lahanayı tam da kış mevsiminde turşusundan, dolmasına her şekilde tüketerek faydalarından mahrum kalmayın” uyarısında bulunuyor.

Lahananın 10 faydası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan’ın aktardığı bilgiler ışığında, beyaz lahananın içerisinde bulunan zengin besin değeri sebebiyle, herkesin tüketmesi gerektiğini vurguluyor. İşte o 10 fayda…

Önemli bir antioksidan değerine sahiptir

Beyaz lahana radikallere karşı güçlü bir şekilde reaksiyon verir. Yani, antioksidan değeri sayesinde Kanser hastalarına faydalı olmaktadır. Zayıflamak isteyenlerin başvurduğu ilk adres lahana oluyor. Kalori değerinin çok düşük olmasından dolayı da sıkça tercih ediliyor. Karaciğerin yağlanmasını da önler. Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden kurtarır. Prostat kanserine karşı koruyuculuğu da anlaşılmıştır. Haftada iki gün beyaz lahana tüketilmesi öneriliyor.

Narencilerin bir numaralı vitamini C vitamini

Beyaz lahanayı salata olarak tüketmek ya da suyunun kaynatılarak içilmesi idrar söktürücü ve toksiklerden arındırıcı özelliği bulunuyor. Haftada 2 gün kaynatılarak suyunun içilmesi öneriliyor. Önemli bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın, uzun süre pişirilmemesi öneriliyor. Taze haliyle daha çok tüketilmesi gerekiyor.

Bağışıklık güçlendirilerek sindirim kolaylaştırılıyor

Kükürt elementini içerisinde barındırması sebebiyle, bağışıklık oldukça kuvvetleniyor. Hastalılara karşı adeta zırh giydiriyor. İyileşme süresini hem daha kolay hem de hızlandırıyor. Gastrit ve ülsere karşı koruyor. Sindirimi kolaylaştırıyor.

beyaz lahana faydaları

Bağırsak sağlığı beyaz lahananın ellerinde 

Zengin lifleri içermesi sebebiyle, mide ve bağırsak, sindirim hastalıklarına karşı koruma görevi üstleniyor. Kabızlık şikayeti olanlar da beyaz lahana tüketmede ısrarcı olmalıdır. Çiğ tüketmek bağırsak hareketlerinde kolaylık sağlıyor.

Zayıflamak için en yakın arkadaş

Zayıflama diyetlerinde çok doğru bir tercih olduğunu aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Koçan, “100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana düşük kalorili sebzelerden. Bu nedenle zayıflama diyetlerinde iyi bir tercih. Salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir. Özellikle lahana çorbası olarak tüketimi hem sıvı atımı sağlıyor hem tok tutuyor hem de düşük kalori içeriği ile beyaz lahanayı diyetlerin vazgeçilmez tercihi yapıyor” şeklinde konuştu.

beyaz lahana faydaları

Gözlerinizi önemsiyorsanız beyaz lahanayı bırakmayın!

İçeriğindeki beta-karoten A vitaminine dönüşerek göz sağlığına fayda sağlıyor. A vitamini göz sağlığı için oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca gece körlüğüne de fayda sağlar. 

Sivilce oluşumunun önüne geçer

Kükürt elementinin bolca bulunmasından dolayı, egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlıyor. Sivilce tedavisine destek oluyor, oluşumunu da engelliyor. Toksinleri vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atılmasını sağlayarak, cildin güzelleşmesine de destek oluyor.

Kemikleri güçlendiriyor

Kemik ve kas güçlenmesi için gerekli olan mineraller; kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını da doğrudan etkileyerek  güçlendiriyor. Yaşlılık döneminde de daha sağlıklı kemikler, ufak çarpma ve düşmelerde kemik kırılmalarının yaşanmaması için beyaz lahana tüketimine özen gösteriyoruz. 

Kan basıncını düzenleyerek, kalbin korunmasını sağlar

Kan dengesini sağlayan potasyum, beyaz lahanada çokça bulunuyor. Yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını önüne geçerek, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Sahip olduğu mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyu dikkat edilmeli uzunca kaynatılmamalı; çorba ya da suyu tüketilebilir.

beyaz lahana faydaları

Toksinlerden kurtarıyor

İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahananın önemini hatırlatan Koçan, “Selülit tedavinde beyaz lahananın rolü oldukça önemli. Düzenli olarak suyunu tüketmek ya da çiğ salata olarak tüketmeye önem vermek selülitlerin azalmasına yardımcı olur. Yine kadınların adet dönemlerindeki hormonal kaynaklı ödemlerinde de lahana suyu ya da çorbasının tüketimi ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlar” şeklinde konuştu.

Beyaz lahana turşusu kurmanın tam zamanı!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan beyaz lahana için şu önerilerde bulundu; ‘‘Bugünlerde çarşı pazarda bolca bulabildiğimiz, tam mevsimi olan beyaz lahanayı evde kendimiz turşu kurarak antioksidan özelliğinden de bolca faydalanabiliriz. Turşusunu kurarken tuz yerine sirke kullanın. Fermantasyon sırasında kazanacağı probiyotik özelliği ile kış aylarında hastalıklara karşı iyi bir koruyucu. Probiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı korunmamızı sağlıyor. Eğer yemeğini ya da çiğ olarak tüketmeyi sevmiyorsanız lahana turşusu iyi bir tercih olabilir’’


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal