Beyaz et mi kırmızı Et mi, hangisi daha sağlıklı?

Beslenme uzmanı Oksana Laushkina, "Protein yapıları vücut için ana yapı malzemesidir. Ne kadar kolay ve hızlı emilirler, daha iyi metabolik süreçler ve daha iyi sağlık. Et, birçok amino asidin eksiksiz bir kaynağıdır, yüzde 19-20 proteindir" diyor. Peki kırmızı et mi daha sağlıklı beyaz et mi? İşte cevabı…

29.03.2022-10:26 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-10:26) Beyaz et mi kırmızı Et mi, hangisi daha sağlıklı?

Etten vazgeçmek son zamanlarda moda bir fenomen olarak kabul edildi. Ancak, bu yaklaşımın doğru beslenme ile ilgisi yoktur. Sağlığınıza zarar vermemek için ne tür et, ne kadar ve ne zaman yemeniz gerektiğini söylüyoruz.

Beslenme uzmanları, hormonlardan kaslara ve kemiklere kadar insan vücudunun protein bileşiklerini oluşturan amino asit "tuğlalarından" oluştuğunu söylüyorlar.

Beslenme uzmanı Oksana Laushkina, "Protein yapıları vücut için ana yapı malzemesidir. Ne kadar kolay ve hızlı emilirler, daha iyi metabolik süreçler ve daha iyi sağlık. Et, birçok amino asidin eksiksiz bir kaynağıdır, yüzde 19-20 proteindir" diyor.

Ayrıca her et çeşidi kendine göre sindirilir. Öneğin beyaz (tavuk, tavşan, hindi) yü 80-90 oranında parçalanır ve 3-4 saat içinde emilir. Kendine özgü amino asit bileşimi nedeniyle ağırlık yapmaz ve kolayca sindirilir. Bu tür ürünler, büyüyen bir çocuğun vücudu ve zayıflamış, hasta insanlar için daha uygundur, çünkü vücut onlara daha az enerji harcar.

Hangi et daha kolay hazmedilir?

Tavşan, tavuk ve hindi yemekleri akşamları dahi yenebilir. Bu tür etler uykudan önce sindirmek için zamana sahip olacak ve geceleri yapı malzemesi olarak kullanılacaktır.

Kırmızı et (sığır, kuzu) da protein açısından zengindir, ancak ürünün toplam kütlesinin sadece yüzde 50-60'ı tarafından emilir. Ağır kabul edilir ve sindirimi 5 ila 7 saat sürer. Vücudun geceleri dinlenmesi gerektiğinden, bu tür etlerin akşam tüketilmesi önerilmez.

İdeal zaman, metabolik aktivitenin yüksek olduğu öğle yemeğidir. Kötüye kullanıldığında, kırmızı et, bağırsakların ceplerinde biriken çürütücü bileşiklere ve protein taşlarına dönüştürülebilir. Bu nedenle, bu fenomenlerin olumsuz sonuçlarının farkında olmak önemlidir.

Beslenme uzmanı Laushkina, "Putrid bileşikleri vücudu zehirler ve protein taşları kabızlığa neden olur. Bu nedenle bol sebzeli herhangi bir et yemeniz önerilir" diye uyardı.

Sebzeler, bağırsaklar için bir ovma görevi gören ve sindirilmemiş et kalıntılarının vücudunu temizleyen liflerdir.

Et, demir kaynağıdır

Herhangi bir et, neredeyse tüm periyodik tabloyu içerir. Özellikle önemli B vitaminleri için mükemmel bir kaynaktır. Et ürünlerini reddeden kişilerde kas kütlesinin yanı sıra demir, B12 vitamini ve çinko eksikliği barizdir. Bitkisel gıdaların yardımıyla eksikliklerini gidermek imkânsızdır, çünkü içerdiği bu elementler çok zayıf bir şekilde emilir.

Et, özellikle kırmızı, kırmızı kan hücrelerinin oluşumundan, nöronların gelişiminden, sinir sisteminden ve DNA sentezinden sorumlu olan en değerli B12 vitamininin çoğunu içerir. Eksikliği toksik bileşiklerin birikmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra anemi, denge kaybı, uzuvların uyuşması, yorgunluk ve hafıza bozukluğunu da tetikliyor.

Et ayrıca çok iyi emilen bir demir kaynağıdır. Metabolik süreçler, toksinlerin kullanımı, kolesterol metabolizması ve kalorilerin enerjiye dönüştürülmesi için gerekli olan birçok enzim ve proteinin ayrılmaz bir parçasıdır. Demir ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin agresif dış etkilerle başa çıkmasına yardımcı olur.

Hem kırmızı hem de beyaz et çinko bakımından zengindir ve bu element proteinlerin ve DNA'nın sentezinde rol oynar. Çinko, kas büyümesi ve onarımı için gereklidir, yara iyileşmesini destekler, bağışıklık sisteminin bakteri ve virüslerle savaşmasına yardımcı olur, sindirimi iyileştirir ve hormon üretimini düzenler.

Uzmana göre, et ayrıca, eksikliği her ikinci kişide görülen, kolayca erişilebilir bir magnezyum formu da içeriyor. Lösin, lisin ve metionin gibi esansiyel amino asitler açısından zengindir. Bu proteinler vücudumuzda sentezlenmez. Bu nedenle, onları elde etmenin tek yolu et dâhil yemektir.

Kirmizi et mi beyaz et mi sağlıklı?

Eti, ne kadar ve ne zaman tüketmeliyiz?

Az miktarda et yemek vücuda muazzam faydalar sağlayacaktır. Diyette yağların, proteinlerin ve karbonhidratların emilimindeki denge bozulursa, kötüye kullanım ciddi sağlık sorunları ile doludur. Sindirimi zor proteinli yiyeceklerin fazlalığı böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve içlerinde kum ve taş oluşumuna yol açabileceği gibi gut gelişimine de katkıda bulunabilir.

Uzmanlar, "Et, vücuttaki ürik asit konsantrasyonunu artıran pürin bazları bakımından zengindir. Yüksek konsantrasyonu eklem hastalıklarına, artrite ve artroza neden olduğuna" dikkat çekiyorlar.

Ek olarak, doktorlar haşlanmış ürünü tercih etmenizi tavsiye ediyor. Çünkü pişirme işlemi sırasında pürinlerin çoğu et suyuna giriyor. Ayrıca etler iki çorbada pişirilmeli ve ilk et suyu süzülmelidir.

Beyaz eti ilk et suyunda 20 dakika kaynatmak yeterlidir. Kırmızı - en az 35-40 dakika. Bu durumda, büyük bir parçayı küçük parçalara ayırmak daha iyidir.

Et pişirmek ve güveç yapmak da yararlıdır, ancak yüksek dozda kötü kolesterol ve kanserojenlerden kaçınmak için kızarmış et yememek daha iyidir.

"Haftada altı ila yedi kez beyaz et tercih edilmelidir. Çocuklar, yaşlılar ve kadınlar için ortalama günlük doz 50 ila 100 gram ve erkekler için - 150 ila 200 gramdır. Kırmızı et en iyi haşlanmış olarak tüketilir. Dökme form. Haftada 200-300 gram" diyor doktorlar.

Bazı üreticilerin karma yemle hayvanları büyüme hormonu ilavesi ile beslediğini ve hastalanmamaları için antibiyotik kullandıklarını unutmayın. Bütün bunlar hammaddelerin kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ancak koç, tavşan ve koyunlar bu katkı maddelerinin bulunduğu yiyecekleri yemezler. Etleri, öneğin domuz eti ve tavuk hakkında söylenemeyen çevre dostu olarak kabul edilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal