Türk Kardiyoloji Derneği yetkilileri, tuz tüketimiyle ilgili yaptıkları araştırma neticesinde sodyumun yeterli miktarda alındığında sağlık için gerekli olduğu kanısına vardı. Fazla alınmasının kan basıncının yükselmesine neden olacağını savunuyorlar.
'Aşırı tuz, hipertansiyona ve buna bağlı hastalıklara davetiye çıkartır.' diyen yetkililer, buna karşın kalsiyum yetersizliğinin hipertansiyon riskini artırdığını dile getiriyor. Türk Kardiyoloji Derneği yetkilileri, sodyum oranı yazılı besinlerde tuz oranını bulmak için bu rakamın 2,5 ile çarpılması gerektiğini belirtiyorlar.
Besinlerdeki tuz ve sodyum oranları şöyle:
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI
. Beyaz peynir 965 mg
. Otlu peynir 800 mg
. Kaşar Peyniri 710 mg
. Lor peyniri 406 mg
EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM MİKTARI
. Ekmek 585 mg
. Sade mısır gevreği 938 mg
. Mısır ekmeği 531 mg
. Kepekli ekmek 463 mg
. Simit 431 mg
SIK TÜKETİLEN DİĞER BESİNLERİN 100 GRAMINDAKİ SODYUM ORANI
. Tavuk yumurtası 138 mg
. Konserve bezelye 236 mg
. Sardalya (konserve) 825 mg
. Ton balığı konservesi 791 mg
. Patlamış mısır (tuzlu) 1944 mg
. Sofra Tuzu 38758 mg
. Et suyu tableti 24000 mg
. Kabartma Tozu 11618 mg
. Hazır çorba 5360 mg
. Kuru domates 2095 mg
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.