Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES, tüm çalışanların iş hayatı boyunca birikim yapabilmelerini sağlayan bir emeklilik sistemi olarak da adlandırılabilir. BES ile çalışanların emeklilik dönemine kadar kendi birikimlerini devlet katkısıyla yapabilmesi amaçlanıyor. Emeklilikte ek gelir sağlayıp refah düzeyini daha da yükselten BES’e katılım sağlamak zorunlu olmamaktadır. 18 yaşını tamamlamış olan vatandaşların tamamı BES’e katılabiliyor. Dileyen herkes de istedikleri zaman bireysel emeklilik sisteminden çıkabiliyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi, 28 Mart 2001’de emeklilik sırasında daha rahat bir hayat sürülebilmesini sağlamak için ortaya çıkarıldı. 7 Ekim 2001’de yürürlüğe giren bu kanun ile BES 27 Ekim 2003 itibarıyla fiilen hayata geçti. BES’e katılım sağlamak zorunlu olmamakla birlikte 18 yaşını doldurmuş olan vatandaşların tamamı sisteme katılabilir.
BES sayesinde kişiler devlet katkısıyla birikimlerini gönül rahatlığıyla yapabiliyor. Mevcut tasarruflarını yatırıma dönüştüren ve emeklilik döneminde vatandaşların refah düzeyini yükseltebileceği BES, günümüzde yüzde 40 katkı vermektedir. BES’ten çıkmak isteyenler de iptal işlemlerini hızlı bir şekilde yapabiliyor. Bu süreçte doğrudan banka ya da sigorta şirketiyle irtibata geçerek iptal işleminizi tamamlayabilirsiniz. Tüm şirketlerin iptal süreci farklı olmaktadır ve buna göre vatandaşlar; SMS, telefon ya da müşteri hizmetleri üzerinden iptal işlemlerini başlatabiliyor.
Doğrudan bankalar üzerinden BES’ten çıkış yapabilmek için bankanızın mobil bankacılık uygulamasından, telefonla numarasından, SMS ile ya da bankanızın şubesi üzerinden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. BES’i cep telefonunuzla iptal etmek istiyorsanız, 17.00’ye kadar bankanızın müşteri hizmetleriyle iletişime geçebilirsiniz. Eğer işlemlerinizi mobil uygulama üzerinden gerçekleştirecekseniz, T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme girip BES menüsünden sözleşmeden ayrılabilirsiniz.
BES iptali gerçekleştirdiğinizde para iadeleri 10-15 gün içerisinde yapılır.