Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına bütünüyle indirilmiş olduğu gece olarak ifade edilir. Buna 'inzâl' denilmektedir. Kadir Gecesi'ndeyse Peygamber'e ilk kez ve parça parça olacak bir şekilde indirilmeye başlanmıştır. Haberimiz içerisinde Berat Kandili hakkında detayları bulabilirsiniz.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre Berat Kandili ne zaman sorusunun yanıtı 2022 yılında 17 Mart perşembe tarihinde idrak edilecek. İslam dinine gönül vermiş Müslümanlar, bu önemli günde namaz kılacak, namazlarda dua okuyup tesbih çekecek ve çeşitli ibadetlerde bulunacak.
İslam dini için tartışılmaz büyük bir öneme sahip olan Berat Kandili Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuru katmaya çalışmaktadır. Bu şekilde kişiler yanlışlardan kaçacak ve günahlarından arınmak için istek duyarak ibadet edecektir. Berat Kandili'nde Allah'ın bağışlayıcı niteliği vurgulanmaktadır.
Berat kelimesinin asıl kullanım şekli "Beraet" olarak bilinmektedir. Berat kelimesi ise kurtulmak, beri olmak ve suçlu olmayacak kadar temiz olmak anlamına gelmektedir. Berat, aklanmıştır. Temizlenmiştir ve suçsuz çıkmıştır.
Berat gecesinin dört adı bulunmaktadır. Bu mübarek gecenin en meşhur adı "leyle-i beraa" yani Berat Gecesidir. Diğer adları ise "leyle-i mübareke", "leyle-i rahmet" ve "leyle-i sakk" gibi isimlerdir.
Berat'ın diğer anlamı da kurtulmak, affedilmek ve arınmaktır.
Berat Gecesinde insan hatalarından, suçlarından ve yanlışlarından kaçınmayı düşünmelidir. Allah'ın affediciliğine sığınmalıdır. Bağışlanma isteğiyle dolmalıdır. Çünkü Allah, Berat Gecesinde inanan müminlerin bütün günahlarını affetmektedir.
Kandillere kandil denmesinin sebebi Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıdır.
Aslı "Beraettir." Beraat kelimesi sözlükte, "bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak" şeklinde açıklanmaktadır. Berat Kandili'ne bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Müminler bu gecenin ibadetle geçirilmesinin çok fazla sevabı ve hikmeti olduğuna inanırlar. Ayrıca, Berat Gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna da Kur'an'da inzal denmektedir. Kadir Gecesi ise Kur'an -ı Kerim'in İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlandığı tarihtir. Buna da tenzil denmektedir.
İnzal konusunda Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur, "Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' (Ibn Mâce)