Sırasıyla Recep, Şaban ve Ramazan ayları üç aylar olarak bilinmektedir. Bu aylar içerisinde yer alan kandiller ise Müslümanların sevinç içerisinde ibadetlerini yerine getirdiği günlerdir. İslam alemi için oldukça önemli ve anlamlı günler arasında yer alan "Berat Kandili'nde" vatandaşlar ibadet etmek ve dualar - sureler okuyarak bu önemli geceyi geçirmek istiyorlar. Günahların affedildiği ve kulların temize çıktığı Beraat gecesi Rahmet gecesi olarak bilinmektedir. Berat kandilinde hangi namazların kılındığını, nasıl namaz kılmaları gerektiğini merak eden pek çok kişi araştırmalarını hızlandırdı. Peki, Berat kandilinde hangi namaz kılınır? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar haberimizde…
Berat kandili namazı nasıl kılınır? Berat kandili namazı kaç rekat kılınır?
İslam alemi için önemli olan üç aylar ibadetlerin, yardımlaşmanın ve sevapların arttığı aylardır. Bu aylarda daha çok ibadetlerine özen gösteren Müslümanlar bu aylar içerisinde yer alan Berat kandilini 17 Mart 2022 Perşembe günü idrak edecek. Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Günahlarımızın affı için el açıp dua ettiğimiz bu günde isteyen kişiler Salat ül-hayr namaz kılabilirler. Berat kandilinde 100 rekatlık Salat ül-hayr (Hayır namazı) kılınması tavsiye edilir.
Salat ül-hayr namazı kılmak isteyen kişiler öncelikle niyet ederek namaza başlamaları gerekmektedir. Salat ül-hayr namazı niyeti şu şekildedir:
“Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpten, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına, hayır namazına"
Berat Kandili’nde kılınan Salat ül-hayr namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara verilerek kılınabilir. Salat ül-hayr namazı şu şekilde kılınır:
Önce namaza niyet edilir.
Salat ül-hayr namazı 2 rekatta bir selam vererek kılınır.
İlk rekatlarda önce Sübhaneke daha sonra Fatiha Suresi okunur.
Fatiha Suresi okumadan önce besmele çekilir.
Her rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunur.
İhlas Suresi ve Sübhanake'de Besmele çekilmez.
Namazı kılarken peş peşe kılmak şart değildir. Ara verilebilir, abdest tazelenip tekrar devam edilebilir.
Bu namaz gece tamamlanamazsa, kerahet vakitlerine dikkat etmek koşuluyla ertesi günün ikindi namazı vaktine kadar yetiştirebilir.