Son yıllarda popülerliği artan kuru incir, kış aylarında vücut direncini artırmaya yardımcı olan muazzam bir besindir. Kuru inciri diyet listenize ekleyerek yiyeceklerinizi tatlandırabilir ve lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminizin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru inicrin faydaları hakkında detaylı bilgiler verdi. İşte detaylar…
KURU İNCİRİN FAYDALARI NELERDİR?
- İncir, kurutulduğu zaman kalsiyum açısından yaklaşık 5 kat daha zengin bir meyve haline gelir. Bu özelliği ile inanılmaz bir enerji kaynağıdır.
- Lif bakımından oldukça zengin olan kuru incir, kabızlığı giderir ve uzun süre tokluk hissi verir.
- İncir A, B1 ve B2 vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor açısından zengin bir besindir. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan kişilerin rahatlamasını sağlar.
- Kuru incir iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sayede kemik gelişimini destekler ve kemik sağlığının artmasını sağlar.
- İçerdiği antioksidan sayesinde kalp hastalıklarına ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Yüksek müsilaj içeriği, boğaz ağrılarının iyileşmesini sağlar.
- Antioksidan özelliği ile özellikle meme kanserine olan etkileri kuru incirin kanserli hücrelere karşı tedavide kullanılmasını da sağlar. Ayrıca antioksidanlar kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür.
- Güçlü içeriği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
KURU İNCİR ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken bembeyaz incirlerin değil doğal rengini korumuş ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek “Kuru incir, beyaz ve tertemiz görünümü peroksit adı verilen kimyasal madde sayesinde almaktadır. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına özen gösterin,” dedi.
Dut familyasına ait bir meyve olan kuru incirin besin değerlerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Demirayak, "Kuru incir tarih boyunca insanoğlunun en çok tükettiği meyvelerden biri olmuştur. Faydaları saymakla bitmeyen kuru inciri alırken ve tüketirken bir takım unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Fakat sağlığımız ve damak tadımız için alıp tükettiğimiz kuru inciri doğru seçemezsek sağlığımızı tehdit edebilir” ifadelerini kullandı.
BEMBEYAZ GÖRÜNÜMÜNE ALDANMAYIN!
Ön çelikle damağa hitap eden daha sonra göze hitap eden ürünlerin tercih edilmesini tavsiye eden Ziraat Mühendisi Demirayak, “Maalesef peroksit adı verilen kimyasal madde ile incirin dış görünümünü oldukça beyazlatabiliyorlar. Bu nedenle kabukları beyaz tertemiz incirden uzak durulması gerekiyor. Bundan dolayı görüntüsü doğal olan incirleri satın almaya dikkat etmeliyiz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur küftür. Kuru incirde, nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizma olan küf çabuk üreme konusunda yeteneklidir. Kuru incirin üstünde veya içinde küfe rastlarsanız bu durum ürünün, sağlıklı ortamlarda saklanılmadığı, su ve nem ile temas ettiğine işarettir. Küf gördüğünüz kuru incirleri satın almamalıyız ve tüketmemeliyiz” dedi.