Belirtileri Olmayan Yenidoğan Tehlikesine Dikkat!

Belirtileri olmayan ve sadece doğumdan sonra yapılan testlerle ortaya çıkan konjentinal hipotiroidi hakkında soruları cevapladık.

03.10.2019-11:31 - (Son Güncelleme: 03.10.2019-11:28)

Belirtileri arasında ufak bazı değişikliklerin olduğu konjentinal hipotiroidin tam olarak ne olduğu ve nasıl anlaşılacağını derledik.

KONJENTİNAL HİPOTİROİDİ NEDİR?

Konjenital (doğumsal) hipotiroidizm, tiroid bezinin gelişimsel hatalarından (disgenezi), tiroid hormon meydana gelmesinde doğuştan gelen bozukluklardan (dishormonogenez), nadir olarak da tiroid bezinin regülasyonunda doğuştan gelen bozukluklardan (merkezi hipotiroidi) kaynaklanan bir haldir. Konjenital hipotiroidizmli bebekler bedenin ihtiyaçları için yeterli tiroid hormonu salgılayamazlar. ‘Doğuştan’ terimi, halin doğumda var olduğu manasına gelir.

KONJENTİNAL HİPOTİROİDİ BELİRTİLERİ

Konjenital hipotiroidizm ile dünyaya gelen çoğu bebek tamamen normal görünür ve belirgin bir semptomu mevcut değildir. Bu sebeple, bütün çocukların doğumda test edilmeleri oldukça önemlidir. Bazı bebeklerde en önemli gösterge uzamış sarılıktır. Bunun haricinde yaygın belirtilerden bazıları; aktivite azalması, uyku zamanının artması, beslenme zorluğu ve kabızlıktır. Bebekte üstelik halsizlik, emme güçlüğü, kalın sesle ağlama, vücut ısısını koruyamama ve üşüme göstergeleri de vardır.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal