Bel soğukluğu; penis, vajina, ağız ve anüs teması ile meydana gelmektedir. Gonore hastaları partnerleri ile birlikte tedavi edilmez ise hastalık tekrar bulaşıcı olabilmektedir. Bel soğukluğu hastalığı, hamile anneden çocuğuna vajinal doğum sırasında geçebilmektedir.
Dikkat çekici olan ve ihmali söz konusu olamayacak bu hastalığın sahip olduğu Neisseria gonorrhoeae'nin tuvalet kağıdında 3 saat boyunca klozet kenarında ve havluda ise 24 saate yakın canlı kaldığı bulaşıcılık oranının çok yüksek olduğu bildirilmiştir. Bel soğukluğunun kalıtsal bir hastalık olmadığını belirtmekte fayda var.
- Aktif bir cinsel yaşama sahip olan herkes bel soğukluğu geçirebilmektedir.
- Gonore enfeksiyonuna sahip olan birey ile partner olan kişiler
- Korumasız bir şekilde cinsel ilişki yaşayan partnerler
- Gonore enfeksiyonuna sahip olan gebelerin bebekleri
- Kadın bireylerde ise mukopürülan servisit, anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama gibi sorunlar meydana gelebilir fakat tablo sıklıkla asemptomatiktir.
- Kadınlar ve homoseksüel erkeklerde faringeal ve anorekral enfeksiyonlar sık bir şekilde görülmektedir.
- Gebelikte endometrit ve salpenjite sebep olabilir. Gonore taşıyan gebe kadınlarda, doğum sırasında bebeğe bakteri bulaşabilmektedir. Bu durum bebekte körlüğe, eklem veya kan enfeksiyonuna sebebiyet verebilmektedir.
Erkeklerde görülen semptomlar;
- İdrarda yanma
- Penisten beyaz, sarı veya yeşil akıntı
- Testislerin şişmesi ve ağrıması
Kadınlarda görülen semptomlar;
- Vajinal akıntıda artış
- İdrarda yanma ve ağrı hissi
- Regl dönemleri arasında kanama
Gonere çeşitli antibiyotikler ile tedavi edilir. Fakat pek çok hastada gonore ile klamidya enfeksiyonu birlikte meydana gelir. Bu sebeple tedavide her ikisine yönelik verilen antibiyotikler aynı zamanda kullanılır.
Gonoresi başarıyla tedavi edilmiş bireyler enfekte kişiler ile temas sonrası tekrarlanabilir. Tedavi edilmeyen gonore, kadınlarda ve erkeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bel soğukluğu, kan veya eklemlere yayılabilmekte ve ciddi sağlık sorunları doğurabilmektedir. Ayrıca bel soğukluğu, hastanın HIV ile enfekte olma olasılığını yükseltmektedir.
Cinsel yol ile kişinin vücuduna bulaşan bel soğukluğundan korunmanın ilk yolu cinsel ilişki sırasında korunmaktır. Bu tarz enfeksiyonlu hastalıklara karşı alınacak diğer önlem ise tek eşli olmaktır. Bunlara ek olarak yılda bir kez herhangi bir belirti ya da şikayet olmasa bile kontrole gitmek ve test yaptırmak cinsel yaşamı olan bireyler için önerilmektedir.