Bekçi nedir? Nasıl bekçi olunur? Bekçiler neler yapar? Bekçi olmak için istenen şartlar

Bir bölgeyi korumak için görev yapan bekçiler birçok noktada yer almaktadır. Bekçinin ne olduğunu, bekçi olmak için hangi şartların gerektiğini sizler için araştırdık. İşte bekçilik için gereken şartlar…

13.06.2022-01:51 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-01:51) Bekçi nedir? Nasıl bekçi olunur? Bekçiler neler yapar? Bekçi olmak için istenen şartlar

Bekçi olmak isteyen ya da bekçiliğin ne olduğunu merak eden kişiler için bekçilik hakkındaki bilgileri bir araya getirdik. Bir bölgede görev yapan bu kişilerin hangi şartları taşıması gerektiği de merak edilmektedir. İşte bekçilik için gereken şartlar…

Bekçi nedir ve ne iş yapar?

Bekçi, Türk Dil Kurumuna göre bir bölgede bekleyerek korumakla yükümlü olan kişiye denmektedir. Büyük şehirlerde birçok farklı noktada görev yapan bekçiler toplumun huzurunu ve güvenliği sağlamak için görevlerini sürdürmektedir. Geceleri görev yapan bekçiler mahallelerin güvenliklerini sağlamak için devriye gezmektedir. Elinde demir job tarzı sopaları ve fenerlerle sabah saatlerine kadar işlerini yapmaktadırlar.

Bununla birlikte bekçiler ölüm, doğum, düğün gibi çeşitli faaliyetlerde de mahallelinin yardımına koşmaktadır. Bekçiler bu konuda kişilerin gerekli yerlere başvuru yapmalarını sağlamaktadır. Ayrıca bir doğal afet yangın gibi durumlarda da müdahaleyi kolaylaştırmaktadır.

Bekçi Nedir

Bekçiler günümüzde yarı polis olarak nitelendirilmektedir. Bu bekçiler 772 numaralı Mahalle ve Çarşı Bekçileri yasasına göre bir olaya polis gelene kadar müdahale etme yetkisine sahiptir. Bununla birlikte bir protesto olduğu zaman polis gelene kadar halkı yatıştırma görevini de yapmaktadır. Polis olmayan durumlarda bekçiler olaylara müdahale etmek yetkisine sahiptir.

Sadece halkı korumak ve olaylara müdahale etmenin yanı sıra suç mahalini korumak kanıtların kaybolmasını engellemek gibi görevleri de yerine getirir. Bekçiler, bulundukları mahallede en fazla olan mülki amirleri altında emirlerine itaat ederek çalışır. Bekçiler kendi içlerine sınıflara ayrılır. Bunlar köy bekçileri, korucular ve kır bekçileri olarak geçmektedir. Köy korucuları ve bekçileri, 442 numaralı köy yasasının 68. Maddesine göre köy içerisinde olan bütün olaylarla ilgilenir. Bütün köylerde en az bir köy korucusu yer alır. Bu kişiler muhtarın emri ile silahlı olarak görevlerini yerine getirir.

Görev halindeyken bir mahallede olay olması durumunda silah kullanılması gerekiyorsa silahlarını kullanma yetkileri vardır. Fakat bekiler silah kullanmadan önce kişilere gerekli uyarıları yapmaları gerekir. Türkiye’de birkaç senedir bekçi alımları da çoğaldı. 2018 yılından itibaren bekçi alımlarında bir artış yaşandı.

Nasıl bekçi olunur?

Türkiye’de birkaç sene öncesinde gerçekleştirilen darbe girişimi sonrasından görevden pek çok asker alınırken bunların açıkları da bekçiler ile doldurulmaktadır. Şimdilerde bekçi alımları devam ederken başvuru oranları da oldukça fazladır. 2018 yılından itibaren başlayan bekçi alımları için ilk yıl 7.000 Çarşı ve Mahalle Bekçisi alımı yapıldı. Bununla birlikte pek çok kişide başvuruda bulundur. Başvurularda birçok değişiklikte yaşandı. İlk olarak istenen sözlü sınav şartı kaldırılarak yerine ilk önce yazılı sınav ve ardından sözlü mülakat getirildi. Ayrıca bekçi alımlarında belirlenmiş olan 17.000 kotası da 7.000’e indirildi. Alımlar ise 71 il için gerçekleştirildi.

Bekçi Nasıl Olunur

Bekçi olma şartları nelerdir?

Bekçilik için açılan ilanlar resmi gazetede yayınlanmaktadır. Bununla birlikte başvuruların ardından ilk önce yazılı sınava giren adaylar başarılı olmaları durumunda sözlü sınava katılmaktadır. Çarşı ve Mahalle bekçi alım için bazı şatlarda yer almaktadır. Bekçi alımları için gereken şartlar şu şekildedir:

18 yaşını doldurmuş kişiler ile 31 yaşına gelmemiş kişiler başvuru yapabilir,

Uyuşturucu, alkol ya da farklı maddeler kullanarak çeşitli tedaviler görmüş kişiler bekçi olamazlar

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı,

Eğitim olarak en az ilkokulu bitirme şartı,

Askerliğini yapmış,

Her hangi bir kamu hakkından mahrum olmama şartı,

Adli sicil kaydı temiz olma şartı,

Mesleğini engelleyecek her hangi bir sağlık sorunu olmama şartı,

Silah taşıma ya da silahlı bir şekilde görev yapma konusunda her hangi bir engel olmama şartı şeklinde şartlar aranmaktadır.

TCK şartları ise, ağır hapis ya da 6 aydan fazla hapis almama şartı,

Her hangi hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık ya da yüz kızartıcı suç işlememiş olmak,

Terör örgütlerine ya da olaylarına karışmamış olmak,

Türk töre ve kültürlerine karşı saygısızlık yaparak kötü üne sahip olmamak,

Yasal ya da yasak olan çeşitli protesto ya da eylemlere katılmamak,

Miting ve yürüyüşlere katılmamak,

Her hangi bir siyasi parti ya da kuruluşlarında üyelik bulunmaması gerekiyor,

Evli olan kişilerin eşleri her hangi bir fuhuş, genelev ya da benzeri yerlerde iş yapmamış, aracı olmamış olması gerekiyor.

Bekçilik alımları için şartlara uygun olan kişiler başvurularını gerçekleştirebilirler. Bu şartlara yenileri eklenebildiği gibi bu şartlarda değişikliklerde yapılabilmektedir. Bekçi alım ilanları E-devlet üzerinden takip edilebilmektedir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal