Bebeklikte Kullanılan Antibiyotik Çocukluk Obezitesi Riskini Artırıyor

Yapılan yeni bir araştırma, bebeklik döneminde kullanılan antibiyotiklerin çocukluk obezitesine neden olabileceğini ortaya koydu.

14.10.2020-15:12 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-15:07) Bebeklikte Kullanılan Antibiyotik Çocukluk Obezitesi Riskini Artırıyor

Korea Biomedical Review sitesinde yer alan habere göre, Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi'nde görevli olan Prof. Park Sang-min ve ekibi tarafından yürütülen araştırma, bebeklerde antibiyotik kullanımının, çocukluk obezitesine neden olabileceğini ortaya koydu.

Araştırma çerçevesinde 2008-2012 yıllarında bebekken sağlık kontrolünden geçirilen 31 bin 733 çocuk gözlemlenerek doğumdan sonraki ilk 24 ay içerisinde antibiyotik kullanımının çocukluk obezitesi üzerindeki etkisi analiz edildi.

Bu dönemde antibiyotik kullanımının fazla olması obezite riskinin de o denli fazla olduğunu tespit eden uzmanlar, ilk antibiyotiğini ilk 6 ay içerisinde alan çocuklarda obezite olasılığının, 18 ila 24 aylıkken alanlara göre yüzde 33 daha fazla olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yapılan çalışma sayesinde, bebekken en az 5 kez antibiyotik tedavisi görenlerin obezite riskinin, sadece bir kez antibiyotik kullananlardan yüzde 42 daha yüksek olduğu saptandı.

Uzmanlar, antibiyotik kullanımı sonucu bağırsak florasının hasar gördüğüne, bunun da obeziteyi tetiklediğine dikkati çekerken, Profesör Park, ‘Bu çalışma, antibiyotik kullanımı ile çocukluk obezitesi arasındaki bağlantıyı 30 binden fazla kişiyle geniş örneklemde ortaya koydu’  şeklinde değerlendirdi.

Çocukluk obezitesinin, yüksek tansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve metabolik sendroma neden olabileceği, çocukken obez olan her 3 kişiden birinin, yetişkinlik döneminde de bu sorunla mücadele ettiğinin altını çizdi.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal