Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?

Bebeğin Kakası Yeşil Neden Olur? Bebeklerde yeşil kaka nasıl geçer? Bebeklerde koyu yeşil kaka nedenleri neler? İşte tüm bu soruların yanıtlarını haberimizin detayında bulabilirsiniz...

16.04.2018-19:14 - (Son Güncelleme: 16.04.2018-19:15) Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur?

 Bebeklerde yeşil kaka beslenme konusunda bir şeylerin değiştiğini veya yanlış gittiğini gösterir. Ama başka bir belirti yoksa üç günden uzun sürmediği takdirde endişe etmeye gerek yoktur.Bebeklerde yeşil kaka ile birlikte egzama, cilt kızarıklıkları, aşırı gaz sancısı da görülüyorsa bir sağlık uzmanından yardım istenmelidir. Bebeğin kakası eğer koyu yeşil renkte geliyorsa ve bebek eğer ek besinleri almaya başladıysa bu genelde bebeğin yediği besinlerden ( brokoli, ıspanak veya bezelye v.b. ) kaynaklanıyordur.

BEBEKLERDE YEŞİL KAKA NASIL GEÇER?

1) Doğru Emzirme

Bebeğiniz sonradan gelen yağlı ve zengin içerikli anne sütüne erişebilsin. Bunu sağlamak için doğru emzirme teknikleri kullanın:

Her emzirmeyi yeterince uzun tutun.

Bebeğinizin göğsünüzü dudakları ile yeterince sıkı kavrayabildiğinden emin olun.

Diğer göğsünüze geçmeden önce ilk göğsünüz ile yeterince emzirdiğinizden emin olun. Zaten çoğu zaman bir öğünde bir göğüs yeterli olmaktadır.

2) Diğer Önlemler

Demir İlacı: Doktorunuz bebeğinize demir içeren ilaçlar yazdıysa kaka rengi yeşil oldu diye ilacı kullandırmayı bırakmayın.

Doktor Kontrolü: Başka bir hastalıktan şüphe ediyorsanız doktor kontrolünü ihmal etmeyin.

Endişe etmeye gerek yoktur

Kakanın Rengi: Kaka rengi açık sarı, yeşil ve turuncunun arasındaki tonlarda olduktan sonra büyük bir sorun yok demektir. Koyu kahverengi, siyah veya kırmızı kaka görürseniz doktorunuza başvurmalısınız.

BEBEKLERDE YEŞİL KAKA NEDENLERİ

1) Sindirim Sorunları

Emzirme esnasında ilk başta gelen ön sütü fazla alan ve sonradan gelen zengin içerikli anne sütünü içemeyen bebeklerde yeşil kaka görülebilir. Çünkü bebek ancak sonradan gelen süt sayesinde doyar. Doymayan bebek ön sütü sürekli içmeye devam edecektir. Bu durum ön sütte bulunan aşırı laktozun sindirilememesine ve yeşil kakaya neden olacaktır. Gaz sancısına da neden olur.

Bebeklerde yeşil kaka görülmesinin en sık karşılaşılan nedeni budur.

Ayrıca aşağıdaki durumlar da sindirim sorunlarına yol açarak bebeklerde yeşil kakaya yol açabilir:

Diş çıkarma yüzünden aşırı miktarda tükürük üretimi

Bebeğin annenin tükettiği bazı gıdalara hassasiyet geliştiriyor olması. Bunun en sık karşılaşın örneklerinden biri annenin içtiği inek sütüdür. Anne sütüne geçen inek sütü proteinleri sindirim sorunlarına ve bebeklerde yeşil kakaya neden olabilir.

2) Yenidoğan Kakası

Yenidoğan bebek dört günlük olana kadar ana rahmindeki maddeleri kaka ile atmaya devam eder. Bu maddeler amniyotik sıvı, mukus ve deri hücreleri gibi artıklardır, kakaya koyu yeşil renk verirler. Bu durum tamamen doğaldır. Dört günlük olduktan sonra kaka rengi açılacaktır.

3) Bazı Hastalıklar

Mikrobik bir iltihap kapan bebeklerde yeşil kaka görülebilir. Eğer ishal de olmuş ise bu şüphe kuvvetlenir. Bağırsak iltihapları, mide nezlesi, genel soğuk algınlığı gibi sorunlar böylesi bir sonuca götürebilir.

4) Yeşil Renk Veren Ürünler

Aşağıdaki durumlar da bebeklerde yeşil kakaya neden olabilir:

Emziren annenin veya bebeğin antibiyotik alıyor olması veya demir destekleri kullanması

Bebeğin kullandığı bazı ilaçlar

Bebek mamasında veya annenin beslenmesinde koyu yeşil sebzelerin ağırlıkta olması

 

 


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal